Kent Haberleri

Kira geliriniz 9 bin 500 lirayı geçiyorsa şimdi bakın! Peş peşe açıklandı! Kira vergisinde kazançlı çıkabilirsiniz!

Milyonlarca mülk sahibinin, 2022 senesinde elde ettiği kira gelirleri için 1-31 Mart tarihleri arasında beyanname vermesi gerekiyor. Kira geliriniz 9 bin 500 lirayı geçiyorsa şimdi bakın! Peş peşe açıklandı! Kira vergisinde kazançlı çıkabilirsiniz! Kira gelirine ilişkin beyanlar; nüfus, tapu, banka, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan elde edilen bilgilere göre düzenlenen hazır beyan sistemi (hazirbeyan

Milyonlarca mülk sahibinin, 2022 senesinde elde ettiği kira gelirleri için 1-31 Mart tarihleri arasında beyanname vermesi gerekiyor. Kira gelirine ilişkin beyanlar; nüfus, tapu, banka, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan elde edilen bilgilere göre düzenlenen hazır beyan sistemi (hazirbeyan.gib.gov.tr) üzerinden ya da dairelerinden gerçekleştirilebiliyor. 

Hazır beyan sistemine e-Devlet şifresiyle giriş yapıldığında, kişinin ismine hazırlanmış beyannameler ekrana yansıyor. Gerekli kontrolleri, düzeltmeleri yapıp varsa gider ve indirimlerini ilave ettikten sonra onaylanması halinde beyanname verilmiş oluyor.

Bundan sonra vergileriniz otomatik şekilde hesaplanıyor ve bildiriliyor. 

Her yıl konut kira beyannamesi verirken, bir istisna tutarı da tespit ediliyor. Geçtiğimiz sene verilen beyannameler için bu tutar 7 bin Türk Lirası idi. 

Kira geliriniz 9 bin 500 lirayı geçiyorsa şimdi bakın! Peş peşe açıklandı! Kira vergisinde kazançlı çıkabilirsiniz!

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; bu yıl istisna tutarı 9 bin 500 TL olarak belirlendi. İstisna yalnızca tek konut için geçerli oluyor. 

Konut kira geliri elde eden kişilerin, senelik olarak tespit edilen istisna tutarından düşük (aylık 790 TL'den az) kira geliri elde etmeleri durumunda bu gelirleri için beyanname vermelerine gerek olmuyor. 

Örneğin; konut 750 TL'ye kiralanıp, senelik 9 bin TL gelir elde edilmişse, 9 bin 500 TL'lik istisna içinde yer aldığından bu gelir için beyanname verilmiyor. 

Kira geliri süresinde beyan edilmezse ya da eksik beyan edilirse, 9 bin 500 TL'lik istisna uygulanmıyor. 

2 TAKSİTLE ÖDEME İMKANI

2022 yılında elde edilen kira gelirleri çerçevesinde  verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin; birincisi damga vergisi ile birlikte 31 Mart tarihine, ikincisi 31 Temmuz tarihine kadar olacak şekilde 2 eşit taksitte ödeniyor. 

Ödemeler anlaşmalı bankalar ya da ‘gib.gov.tr’ aracılığıla gerçekleştirilebiliyor. 

Kiralık evi varken başka yerde kirada oturan vatandaşların, senelik 9 bin 500 TL'den fazla geliri varsa, beyanname vermesi gerekiyor. Bu vatandaşlar, gerçek gider yöntemini seçerek ikamet ettiği gayrimenkule ilişkin ödediği kirayı, gider şeklinde belirtebiliyor. Bu şekilde ödenecek olan vergi sıfırlanabiliyor. 

Gerçek ve götürü gider arasında tercih yaparken dikkat edilecek en önemli unsur sağlanan yarar. Götürü giderle yüzde 15 indirim uygulanıyor. Fakat gerçek giderde, indirebileceğiniz tutar kiranın yaklaşık 2 katı kadar değilse götürü giderin tercih edilmesi gerekiyor. 

9 bin TL gelire sahip mülk sahibi, 18 bin TL ve üzerinde gider gösterebilir durumdaysa, gerçek gider seçilerek daha az vergi ödenebilir. Tersi durumda götürü giderin tercih edilmesi gerekiyor. 

Kira geliriniz 9 bin 500 lirayı geçiyorsa şimdi bakın! Peş peşe açıklandı! Kira vergisinde kazançlı çıkabilirsiniz!

GELİR BEYANINDA 2 YÖNTEME DİKKAT

Gelir beyanında iki farklı yöntem bulunuyor. Bunlardan ilki ’gerçek gider yöntemi’, ikincisi ise ’götürü gider yöntemi’. Beyanda bu yöntemlerden hangisinin seçileceği oldukça kritik öneme sahip. 

Çünkü kira vergisinde ödenecek rakam bu yöntemlere göre hesaplanıyor. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki sene geçmeden gerçek gider yöntemini seçemiyor. 

Gerçek giderde, kiraya verilen konut için yapılan harcamalar, beyan edilen toplam kiradan düşülebiliyor. İşte o düşülebilecek giderler: 

Mülk sahibinin üstlendiği aydınlatma, ısıtma (kombi), su ve asansör giderleri.

Mülke ait sigorta giderleri (konut sigortası gibi).

Ev için banka kredisi ödeniyorsa borçların faizi.

Yeni alınan evin satın alma bedelinin yüzde 5’i (ilk 5 yıl - 2018 ve sonra alınan ev için).

Mülke ait vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları.

Evin değerini artıran ısı yalıtımı, enerji tasarrufu sağlamaya dönük harcamalar (bu harcamalar 2 bin liranın üzerinde olmalı).

Mülk sahibi evini kiraya verip başka yerde kirada oturuyorsa, oturulan evin kira gideri.

Gayrimenkule ait bakım, onarım ve idame gideri.

Kiralanan evle ilgili ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

Bu giderlerle ilgili belgelerin, istendiğinde ibraz edilmesi için 5 sene saklanması gerekli. 

Götürü gider yöntemi kiralık  konuta 5 kuruş bile masraf edilmese dahi, kira gelirinin yüzde 15’ini düşürme imkanı sunuyor. 

Eğer ev krediyle alınmasıysa, ekstra bir masrafınız da bulunmuyorsa bu yöntemi seçmeniz mantıklı. 

Yüzde 15’lik indirim 9 bin 500 liralık istisna tutarı düşüldükten sonra yapıldığından ödenecek verginin miktarı da azalıyor. Bu yöntemle düşülen giderler için herhangi bir belge gösterilmesi gerekmiyor. 

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar artık bina risk raporu istiyor!

Fahiş kira fiyatlarına rekor ceza! Kiracılar rahat bir nefes alacak!

50 bin liraya kaç TL kâr ederim? İşte mevduat faiz getirisi hesabı!