Kent Haberleri

Kira geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa şimdi bakın! Son gün 31 Mart! Ödemeyene cezası var! 

Milyonlarca mükellefi ilgilendiren kira geliri vergisi ile ilgili detaylar merak ediliyor. Kira geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa şimdi bakın! Son gün 31 Mart! Ödemeyene cezası var!  Beyannameler ikametgahın bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor

Kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan oluşan mükelleflerin, 2022 yılı yıllık gelir vergisi beyannamelerini 31 Mart 2023 tarihine kadar vermeleri gerekiyor. Beyannameler ikametgahın bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. 

Gelir Vergisi Kanununun 70'inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi sonucunda elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belirtiliyor ve bu gelirler de belirli koşullarda gelir vergisi ise beyana tabi sayılıyor. 

Hazır Beyan Sistemi mükelleflere hızlı, güvenilir, kolay ve masrafsız bir şekilde beyanname verme imkanı sunuyor. 

Konut, işyeri, arsa, arazi vb sahipleri son günlerde kira gelir vergisi son ödeme tarihini merakla araştırıyor. 

Kira geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa şimdi bakın! Son gün 31 Mart! Ödemeyene cezası var! 

Sene boyunca elde edilen kira geliri için her yılın Mart ayında beyanname veriliyor. 2022 yılında kira gelirinin toplamı 9 bin 500 Türk Lirası'nı aşanların beyanname vermesi gerekiyor. 

Ancak 2022 yılında kira gelirinin toplamı 9 bin 500 Türk Lirası'nı aşmayanların, beyanname verilmesine ve vergi ödenmesine gerek yok. 

CNN Türk'te yer alan habere göre; Gelir Vergisi Kanunu’na göre bir kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde ederse, bu gelir, halk arasında “kira vergisi” şeklinde bilinen vergi ödemesini gerektirir.

Kira geliri elde edenler, gelir beyannamelerini, ikametgâhlarının yer aldığı bölgedeki vergi dairesine giderek veya e-Devlet sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sayfasından ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden verebiliyor. 

Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 2023 Mart ayının 1'inci gününden 31 Mart son günü akşamına kadar beyannamelerini iletmeleri gerekli.

Gelir vergisi beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) elektronik uygulamalarından “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden vergi dairesine gitmeden verilebiliyor ve vergi de ödenebiliyor.
 
Kira geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa şimdi bakın! Son gün 31 Mart! Ödemeyene cezası var! 

Kira geliri vergisi ödemeleri Mart ayında beyan ediliyor ve Mart ile Temmuz aylarında iki eşit taksitle ödeniyor. 

1 Ocak 2022 yürürlük tarihli 317 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca,2022 yılı için elde edilen kira gelirleri için, kira gelir vergisinden muafiyet sınırları meskenler için 9 bin 500 TL olarak belirlendi. Kira geliri bu miktarın altında kalanlar, kira vergisi ödemiyor. 

Beyana tabi gelirleri 70 bin lirayı aşanlar için (kira, menkul sermaye iradı, faiz vb.) elde edilen işyeri kira geliri beyanname verme sınırı 70 bin lira olarak belirlendi. Bu tutarlardan sonra kalan matrah üzerinden kira gelir vergisi oranları, yüzde 15 den başlıyor ve yüzde 40'a kadar çıkabiliyor. 

KİRA GELİRİ VERGİSİ ÖRNEK HESAPLAMA 2023 

Beyannameye önce kira geliri tutarı yazılıp; ardından istisna, gider ve indirimler bu gelirden düşüldükten sonra kalan tutara vergi oranı uygulanır. 32 bin liraya kadar yüzde 15 oranı uygulanırken, gelir arttıkça yüzde 20, 27, 35 ve en son yüzde 40 oranı uygulanarak vergi hesaplanır.

Götürü gider yönteminde, mülk sahiplerinin 2022’de elde ettiği kira gelirleri için ne kadar vergi ödeyeceği aşağıdaki tablodan görülebilir. Aylık 2 bin 500 lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (9 bin 500 lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin 450 lira) düşülüp, 19 bin 550 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır.

İstanbul'da 30 sene içinde deprem olacak mı? Uzman isim peş peşe açıkladı! İstanbul depremi 7.3 şiddetinde...

Aile Destek Programı ödemelerini sakın kaçırmayın! Hesaplara peş peşe 1.100 ve 1.250 TL yatırılıyor!  

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasında büyük şok! 2023 zammı buz kestirdi! Şimdi siz de bakın!

Tapu sahipleri dikkat! O tarihte resmen sona eriyor! Yapmayanlar yandı!