Kira geliriniz bu rakamı aşıyorsa siz de bakın! 31 Mart'a kadar ödemeyene cezası var!
Kira geliri 9 bin 500 Türk Lirası'nın geçen vatandaşların beyanname vermeleri ve kira vergisi ödemesi gerekli. Kira geliriniz bu rakamı aşıyorsa siz de bakın! 31 Mart'a kadar ödemeyene cezası var! Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, geçtiğimiz hafta kira geliri vergisini ve Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener'in vergi ile ilgili açıklamalarını kaleme aldı
Kira geliri 9 bin 500 Türk Lirası'nı aşan gayrimenkul sahiplerinin, 30 Mart 2023 tarihine kadar beyanname vermeleri ve kira vergisi ödemesi gerekli.
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, geçtiğimiz hafta kira geliri vergisini ve Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener'in vergi ile ilgili açıklamalarını kaleme aldı.
Oya Armutçu, son günlerde sık sık “Aldığım kira çok düşük yine de beyan edecek miyim?”, “2022 yılı için kaç lira kira gelirim varsa beyanname verip vergi ödeyeceğim?”, “Kira vergisinin istisnası, ödenmezse cezası var mı?” sorularıyla karşılaştığını belirtti.
Kira geliriniz bu rakamı aşıyorsa siz de bakın! 31 Mart'a kadar ödemeyene cezası var!
Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener, konuya ilişkin açıklamasında geçen sene konutunu kiraya verenlerin elde ettiği tutar 9 bin 500 Türk Lirası'nı geçmiyorsa, beyanname verilmesine ve vergi ödenmesine gerek olmadığının altını çizdi.
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, bir kişinin sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde etmesi durumunda, kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.
KİRA GELİRİ VERGİSİ MUAFİYETİ 2023
1 Ocak 2022 yürürlük tarihli 317 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği çerçevesinde, 2022 yılında elde edilen kira gelirleri için, kira gelir vergisinden muafiyet sınırları mesken olarak kiraya verilen alanlar için 9 bin 500 lira şeklinde açıklandı.
İŞ YERİ KİRA GELİR VERGİSİNDE SINIR KAÇ LİRA?
Beyana tabi gelirleri 70 bin TL'yi geçenler için (kira, menkul sermaye iradı, faiz vb.) elde edilen iş yeri kira geliri beyanname verme sınırı 70 bin TL şeklinde oluyor.
Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener, konuya ilişkin açıklamasında "Bu tutarlardan sonra kalan matrah üzerinden kira gelir vergisi oranları, yüzde 15 den başlayıp yüzde 40’a kadar çıkabilmektedir" diye konuştu.
Kira geliriniz bu rakamı aşıyorsa siz de bakın! 31 Mart'a kadar ödemeyene cezası var!
KİRA GELİR VERGİSİ NASIL ÖDENİYOR?
Ayşe Köseyener, konuya ilişkin açıklamasında "Kira geliri elde edenler, gelir beyannamelerini, ikametgâhlarının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek verebilir ya da e-Devlet sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sayfasından‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden beyannamelerini doldurarak gönderebilirler" ifadelerine yer verdi ve gelir vergisinin de Mart ile Temmuz aylarında iki eşit taksit halinde ödendiğinin altını çizdi.
ÖDEMEYENE CEZA VAR
Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener, kira geliri vergisi beyannamesinin süresinde verilmemesi halinde istisnai tutarın ortadan kalktığını belirterek, bu tutarın da vergi matrahına dahil edileceğini dile getirdi.
Ayşe Köseyener, konuya ilişkin "Bu tutar da vergi matrahına dahil edilir. Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir üzerinden verginin bir katı tutarında ceza kesilir. Aylık gecikme faizi hesaplanır" açıklamasında bulundu.
Amme Alacakları için Uygulanan Gecikme Zammı Oranının Yeniden belirlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı çerçevesinde, 6183 sayılı Kanun’da bulunan gecikme zammı oranı yüzde 2.5 şeklinde belirlendi. Bu zam her ay için ayrı ayrı olacak şekilde hesaplanıyor.