Emlak Terimleri

Kira güvence bedeli ne kadar?

Borçlar Kanunu esaslarına göre, kiracının mal sahibine güvence vermesi gerekiyor. Kiracının güvence vermesi depozito ödemesi ile mümkün oluyor. Peki, kira güvence bedeli ne kadar?

Kira güvence bedeli ne kadar?

Borçlar Kanunu esaslarına göre, kiracının mal sahibine güvence vermesi gerekiyor. Kiracının güvence vermesi depozito ödemesi ile mümkün oluyor. 


Depozito, taşınmazın değerinin, yani gayrimenkulün geçici bir süre için kullanımı  sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan bedel olarak karşımıza çıkıyor. 


Kira güvence bedeli olan depozito, yasal olarak verilen depozitonun bir bankaya bloke edilmesi gerekiyor. Kiracıların evi boşaltması durumunda depozitoyu geri alması gerekiyor. Peki, kira güvence bedeli ne kadar?


Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü sayılıyor.


Kira depozitosu ne zaman iade edilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com