Emlak Terimleri

Kira kontratı damga vergisini kim öder?

Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve mal sahibi ile yapılan sözleşmeye olarak karşımıza çıkıyor. Bu kontratın noterde yapılması halinde damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, kira kontratı damga vergisini kim öder?

Kira kontratı damga vergisini kim öder?

Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve mal sahibi ile yapılan sözleşmeye deniyor. Kira kontratını noterde gerçekleştirenlerin Kira kontratı damga vergisini ödemeleri gerekiyor. 


Taşınmaz mal kira anlaşmaları için imzalanan kira sözleşmeleri, damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında yer alan "elli parayı ihtiva eden kağıtlar" arasında yer alıyor. 


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Kira sözleşmesinde ki her nüsha için ayrı ayrı aynı oranda damga vergisi talep ediliyor. 


Sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor. Kira kontratı damga vergisi için ödenecek tutar her yıl yeniden belirleniyor.


2015 yılı için belirlenen oran kira bedeli üzerinden Binde 1,89 olarak karşımıza çıkıyor.  Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkasına göre; Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödeniyor.


Sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. 


Kira sözleşmesi damga vergisi muafiyeti 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com