Kira kontratı her yıl yenilenmek zorunda mı? Kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?
Kiracılar ile ev sahipleri arasında kiralanan mülk için bir kira sözleşmesi imzalanır. İki tarafında imzaladığı bu kontrata dair kiracıların bazı soruları vardır. İşte merak edilen sorular ve yanıtları!
EV SAHİBİ KAÇ YIL SONRA KİRACISINI ÇIKARABİLİR?
Aynı yılda kiracı, kira ödemesini 2 kere geciktirirse ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderilmiş ise de kira süresinin bitimi ile tahliye davası açılabilir. Davayı kazanmanız halinde kiracının tahliyesi gerçekleşebilir. Diyelim ki 10 yıllık sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir.
KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENMEZSE NE OLUR?
Kiracı ve ev maliklerinin yani iki tarafında kira süresini, gün, hafta, ay ya da sene olarak belirledikleri kira sözleşmeleri belirli süreli kira sözleşmeleri olarak bilinir. Kira sözleşmesi, belirli bir süre için yapılmış olan ve susma yani sükut ile yenilenmediği zaman, bu sürenin geçmiş olması ile birlikte kendiliğinden sona erer.
KİRA KONTRATI HER YIL YENİLENMEK ZORUNDA MI?
Kiralamanın başlangıç tarihinin netleştiği ama kiralama sürenin belirtilmediği sözleşmelere belirsiz süreli kira sözleşmesi adı verilir. Belirsiz süreli olan kira kontratlarında kiracı veyahut gayrimenkul sahibi tarafından aksi belirtilmediği zamana kadar her 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş sayılır.
KİRACININ KİRA ARTIŞINI KABUL ETMEZSE NE OLUR?
Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar kapsamında belirlenmiş olan sınır oranında zam yapabilir. Ev maliki, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimi ile evden tahliye ettirebilir. Böyle bir yasal hak bulunmaktadır. Eğer kiracı evden çıkmak niyetinde değilse kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.