Kira kontratı nasıl hazırlanır 2024? Bu detaya dikkat!
Ev sahibi ve kiracı tartışmaları hız kesmeden devam ederken, pek çok kişi de kira kontratı hazırlarken nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki Kira kontratı nasıl hazırlanır 2024? İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Son 2 senedir mülk sahibi-kiracı tartışmaları hiç olmadığı kadar arttı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bunun en büyük sebebi kiraya getirilmiş olan yüzde 25 oranında zam sınırıydı. Kiralardaki zam sınırı kaldırıldı fakat tartışmalar dinmedi. Bu noktada anlaşmazlıkları en aza indirmek amacıyla kira sözleşmesinin doğru şekilde hazırlanması önem taşıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor?
Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada sözlü değil yazılı hazırlanması gerektiğini, kira dönemi ve tarihinin belirtilmesi gerektiğini söyleyerek, evin durumu ve demirbaşların da yazılması gerektiğini kaydetti.
Söz konusu bu maddelerin kira sözleşmesinde olması, olası bir kiracı konut sahibi tartışmalarının önüne geçilmesi için oldukça önem taşıyor.
Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz açıklamasında "Kira yazılı olursa ve yazılı olan kira sözleşmesi kapsamında hem kiracı gidip kendi temel hizmetlerini; doğal gaz, elektrik, su, gibi açabilirse yine yıllık artışı da kanuni şekilde yaptığı sürece kiracı temel sorumluluğunu yerine getirecektir." derken şunları da söyledi:
"Biz kira sözleşmelerinde kira dönemi ve tarihlerinin belirlenmiş olmasını önemsiyoruz. Çünkü hangi dönemler içinde kiralandığı, ne kadar sene için kiralandığı ve kira ödeme döneminin ne olduğu yazılması gerekiyor. Şimdi 3. önemli konu imzayı kimin atacağı meselesi. Şimdi kira sözleşmelerimizde bir aile konutu şeklinde kiralanıyorsa aile konutu kiralamasında eşlerden herhangi birisinin imzalaması sözleşme yeterli oluyor."
"YILLIK ZAM ORANI YAZILMALI"
İmzalanacak olan kira sözleşmesinde, olması gereken en önemli maddelerden bir tanesi de yapılacak zam oranının net biçimde sözleşmeye yazılması.
Ali Güvenç Kiraz açıklamasında "Zam oranı keyfi şekilde belirlenemez. Türk hukukunda TÜFE'nin on iki aylık ortalamasını geçecek bir sözleşme yapılamaz." diye konuştu.
"SÖZLEŞMEDE DEPOZİTE BEDELİ DE OLMALI"
Ayrıca "Sözleşmeye, ödenen depozito bedelinin eklenmesi de gerekli" diyen Ali Güvenç Kiraz, "Depozito en çok üç ay olur, ay olarak istenebilir. Tahliye taahhüdü geçerlidir. Kefil istenebilir fakat bizim mal sahiplerine önerimiz kefarettir. Yine son olarak kira borcunu elden verenler için mutlaka elden ödediklerini mal sahiplerine götürüp ödediklerinde bir makbuzla bir ödeme belgesiyle ispat etmeleri." dedi.
Emre Özpeynirci: Otomotivde çarşı iyice karışacak! Otomobil piyasasını neler bekliyor?
Kayseri ve Aydın'da 200 bin TL'den başlayan fiyatlarla 19 adet arsa ve arazi satılıyor!