Emlak Terimleri

Kira kontratı süresi dolunca tahliye!

Taşınmaz mal kiralarında kiracı ile mal sahibi arasında kira kontratı imzalanıyor. Kira kontratı genellikle senelik olarak hazırlanmak ile birlikte süresiz olarak da yapılabiliyor.Peki, kira kontratı süresi dolunca tahliye yapılır mı?

Kira kontratı süresi dolunca tahliye!

Taşınmaz mal kiralarında kiracı ile mal sahibi arasında kira kontratı imzalanıyor. Kira kontratı genellikle senelik olarak hazırlanmak ile birlikte süresiz olarak da yapılabiliyor.

 

Kira kontratı süresi dolunca feshedilemiyor. Borçlar Kanunu gereğince; ancak kiracılar fesih bildirim şartlarına uymak şartı ile kira kontratı süresi dolunca taşınmazı tahliye edebiliyor.


Kanunen belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Buna karşın kiraya verenin, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme hakkı bulunmuyır. 


Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinden beri uygulanan esaslara göre; on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


Dava yoluyla kiracının tahliye edilmesi..

Gereksinim, yeniden inşa ve imar, yeni malikin gereksinimi ile kiracının kira borcunu ödememesi, bir dönem içerisinde iki haklı ihtar alması gibi kiracıdan kaynaklanan diğer sebepler nedeni ile dava yoluyla kira sözleşmesi feshedilebiliyor.


Kira kontratının yenilenmeyeceği ihtarı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com