Kira kontratı var ev sahibi evden çıkarabilir mi? En sağlam kira kontratı nasıl yapılır?
Kira kontratı yani sözleşmesi, kiracı ve ev malikinin arasında imzalanan resmi bir belgedir. Bu kontratta olmazsa olmaz birtakım konular bulunmaktadır. İşte bu konuda kiracıların ve ev sahiplerinin sorduğu sorular!Bu durumda kira sözleşmelerinin yazılı olması bile zorunlu tutulmaz
NOTERSİZ YAPILAN KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ?
Kira sözleşmelerinin noterden onaylatılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durumda kira sözleşmelerinin yazılı olması bile zorunlu tutulmaz. Ama yazılı olması anlaşmazlık durumunda ispatta kolaylık sağlar. Örnek verilirse, kira sözleşmesinin yazılı olmasının belki de en önemli yararı kira bedelinin tespitinde sağlayacağı kolaylık olmaktadır.
Peki “Kira kontratı var ev sahibi evden çıkarabilir mi? En sağlam kira kontratı nasıl yapılır?” İşte bu benzeri soruların merak edilen yanıtları…
EN SAĞLAM KİRA KONTRATI NASIL YAPILIR?
İşte kira kontratında olmazsa olmaz hususlar;
– Elektrik su ve doğal gaz sayaçlarını dikkatli okuyunuz. Kira sözleşmesinin yapıldığı tarihteki elektrik, su doğal gaz gibi sayaçların üzerindeki kullanım miktarını sözleşmede kesinlikle belirtmelisiniz. Bu şekilde eğer olası bir borç çıkar ise haklarınızı korumuş olur ve uyuşmazlık halinde ispat etmeniz kolaylaşır.
– Bir diğer husus ise, apartman giderlerini kimin ödeyeceği konusu da belirtilmelidir. Konut kiralamanız halinde aidat ve diğer rutin bakım onarım gibi apartman giderleri olur. Bu giderleri kiralama süresi boyunca kimin karşılayacağı ev sahibiniz ile konuşun ve kira sözleşmesinde bunları açıklamanız gerekmektedir. Diğer bir madde ise,
– Kira artış oranını net bir şekilde belirtin. Kira bedelini sözleşmede açıkça yazdığınız gibi kira artış oranı da çok önemlidir. Belirsiz süreli veyahut bir yıldan daha uzun kira sözleşmelerinde kira artış oranı kanunlara uygun olacak şekilde kararlaştırılarak sözleşmede açık bir şekilde yazılmalıdır.
KİRA KONTRATI VAR EV SAHİBİ EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?
Kira sözleşme bitmeden kiracının çıkarılması söz konusu değildir. Ev sahibinin bunu yapabilmesi için haklı nedenlere sahip olması gerekir. Bu nedenle de başında kira borcunu ödemediği için kararsızlığa düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması gelebilir. Kiracıya noterden ödeme yapılması için ihtar gönderilip 30 gün süre verilir.