Emlak Terimleri

Kira kontratına ait damga vergisi!

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi olarak tanımlanıyor. Peki, kira kontratına ait damga vergisi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..

Kira kontratına ait damga vergisi!

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi, damga vergisi olarak tanımlanıyor. Damga vergisine tabi tutulan kağıtlar arasında kira sözleşmesi de bulunuyor.


Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi için ödenecek vergi, kira bedeli üzerinden belirleniyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Belirtilmezse 2 nüsha olduğu kabul ediliyor ve buna göre vergi tahsilatı yapılıyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu oluyor.


Kira kontratına ait damga vergisi oranları..

Vergiye tabi tutulan kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranında damga vergisinin ödenmesi gerekiyor.Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


Kefilli kira kontratında..

- Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)


- Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48)


Yukarıda yer alan vergi oranlarına göre, kefilli kira sözleşmeleri için 1.89+9,48=11.37 oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor.



Kira kontratı avukatlık ücreti 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com