Genel

Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur?

Kiracılar son zamanda yapılan kira artışlarından sonra bir hayli tedirgin. Bundan dolayı bu konuya dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte o sorular ve yanıtları!İşte kiracılar ve ev sahiplerinin sorduğu soruların detaylı yanıtları…

Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur, Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur? şeklindeki sorular çok sık sorulmaktadır. İşte kiracılar ve ev sahiplerinin sorduğu soruların detaylı yanıtları…

KİRACI KİRA ARTIŞINI KABUL ETMEZSE NE OLUR?

Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar kapsamında belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimi ile beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyor ise kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.

KİRA KONTRATINDA ARTIŞ ORANI YAZMIYORSA NE OLUR?

Yargıtay'ın bir dava sonucunda aldığı yeni emsal karar ışığında ise kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar ile yapılacağı açık bir şekilde yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa bile kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemeyecek.

EV SAHİBİ KAFASINA GÖRE KİRA ARTIŞI YAPABİLİR Mİ?

Ev sahibi, isteğine göre kirayı artırabilir mi? sorusunun yanıtı, kira sözleşmesinde ne oran yazar ise yazsın kira artışı 12 aylık tüfe ortalamasını geçmez. Ama 5 yıl süre dolduktan hemen sonra mal sahibi bölgedeki kira oranlarına göre dava açılabilir.

EV SAHİBİ KENDİ EVİNE TAŞINMAK İÇİN KİRACISINI ÇIKARABİLİR Mİ?

Bu soruya bir örnek verirsek, ev sahibinin konuta ihtiyacı bulunuyor ise tahliye davası açarak kiracıyı tahliye etme hakkını kullanabilir. Tabii bu haktan faydalanmak için konut ihtiyacının somut nedenlere dayanması, sürekli olması ve mevcut kira sözleşmesinin tamamlanması gibi şartlar mutlaka karşılanmalıdır.

EVDE KENDİM OTURACAĞIM KİRACIYI NASIL ÇIKARABİLİRİM?

Evin sahibi; eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekirse kiracısını tahliye edebilir. Bunun için iptal etme sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden başlayacak şekilde 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

Sözleşme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Kira sözleşmesi yoksa ne olur?

Devlet destekli konut hesabı nasıl açılır? Konut kredisi onaylandıktan sonra ne yapılması gerekiyor?