Emlak Terimleri

Kira kontratında kefil şart mı?

Taraflar arasında imzalanan ve kullandırma amacı taşıyan sözleşmeleri başında kira kontratı geliyor. Kira kontratı, resmi bir belge niteliği taşıyor. Peki, kira kontratında kefil şart mı?

Kira kontratında kefil şart mı?

Taraflar arasında imzalanan ve kullandırma amacı taşıyan sözleşmeleri başında kira kontratı geliyor. Kira kontratı, resmi bir belge niteliği taşıyor. 


Mal sahibinin, bir bedel (kira bedeli) karşılığında gayrimenkulü kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını belli bir süre için başka bir kimseye (kiracıya) bırakmayı taahhüt etmiş olabilmesi için kira kontratı yapmış olması gerekiyor. 


Kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira kontratında  dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri yer alıyor. Peki, kira kontratında kefil şart mı?


Kira kontratında kefil şartı aranmıyor bu hususta tarafların isteklerine göre değişiklik olabiliyor. Yani, kira kontratında bir kefil belirtilmesi zorunlu olmuyor. Ancak kefilin olması mal sahibi açısından faydalı oluyor.


Ancak, kontrattın da kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor. Kira kontratında kefilin sorumluluğu bir yıl olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kira kontratı devam ederse kefilin sorumluğu kalmıyor. Taraflar arasında imzalanacak olan kira kontratı örneği aşağıda yer alıyor;



Kira kontratı örneği..

Dairesi

Mahallesi

Cadde/Sokağı

Numarası

Kiralananın Cinsi

Kiralayan Adı Soyadı

Kiralayanın T.C. Kimlik No

Kiralayanın Adresi

Kiracının Adı Soyadı

Kiracının T.C. Kimlik No

Kiracının Adresi

Akdin Başlangıç Tarihi

Akdin Süresi

Yıllık Kira Bedeli

Aylık Kira Bedeli

Kira Bedelinin Ödeme Şekli

Kiralananı Kullanım Şekli

Kiralananın Durumu

Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

İmzalar

Tarih



Kira kontratında olması gerekenler!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com