Kira

Kira krizine arabuluculuk formülü!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira alacakları, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukundan doğan ihtilafları arabuluculuk aracılığıyla çözüme kavuşturmak için düğmeye bastıklarını açıkladı.. İşte yeni kanunla ilgili detaylar... Bakan, “Kiracılar, ev sahipleri ve komşular arasındaki itilafları, onları mahkeme kapılarına düşürmeden ve birbirlerini mahkeme salonlarında suçlayacak konuma getirmeden arabulucu yoluyla daha erken bir süreçte sorunlarını çözme konusunda yeni bir alternatif çözüm yolunu önümüzdeki dönemde ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı

Bartın’da yapımı tamamlanan 22 bin metrekare kapalı alana sahip 3 bloktan oluşan Bartın Adalet Sarayı'nın açılışı töreninde konuşma yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, arabuluculuk kapsamının genişletilmesi konusunda ciddi adımlar atma kararında olduklarını ifade etti. Bakan, “Kiracılar, ev sahipleri ve komşular arasındaki itilafları, onları mahkeme kapılarına düşürmeden ve birbirlerini mahkeme salonlarında suçlayacak konuma getirmeden arabulucu yoluyla daha erken bir süreçte sorunlarını çözme konusunda yeni bir alternatif çözüm yolunu önümüzdeki dönemde ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Bozdağ konuşmasında, "Alternatif uyuşmazlığa çare yollarını hukukumuza kazandırdık. Bir yandan uzlaştırmacılığı hukuk sistemine kazandırırken diğer yandan tahkimle ilgili adımları attık, bir diğer yandan da hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunu gündeme getirdik" dedi. "İşler mahkemeye düşmeden önce vatandaşlarımızın medeniyet ve kültürümüze daha uygun olan arabuluculuk müessesesi yoluyla meselelerini çözmesi daha kısa sürede, daha az masrafla istediği neticeyi alması son derece büyük önemdedir" diyen Bozdağ, "Bu sebeple ilk kez iş davalarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuğu devreye soktuk. Zaman içerisinde işleyişin çok faydalı olduğunu görünce ticari uyuşmazlıkları kapsama aldık. 2020 yılında kapsamı biraz daha genişlettik. Tüketici uyuşmazlıklarını da arabuluculuğun kapsamına girmesini sağlayan adımlar attık. 2013 Kasım ayından itibaren esasında baktığınızda 3 milyon 119 bin 855 uyuşmazlığın yüzde 69’u arabuluculukta sulh ile sonuçlanmıştır. Bu kadar dosyanın yüzde 69’u yargıya yük olmadan çözüme kavuşturuldu. Bu da ayrıca daha az masraf demek. İtilafı büyütmeden küçülterek çözmek demek, aradaki meseleyi daha iyi duruma getirerek insanlarımızı memnun etmek demektir” açıklamasında bulundu.

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni dönemde de arabuluculuğun kapsamının genişletilmesi konusunda ciddi adımlar atıyoruz. Uygulama güzel, sonuçlar vatandaşımızı memnun ediyor. Daha az zamanda daha az masrafla ihtilafları büyümeden kaynağında çözen bu uygulamayı genişleteceğiz. Şu anda bakanlığımızın hazırladığı çalışmalar çerçevesinde önümüzdeki dönemde kira alacaklarıyla ilgili ihtilaflar, toplu konut kanunundan doğan ihtilaflar, kat mülkiyeti kanunundan doğan ihtilaflar ve komşuluk hukukundan doğan ihtilafları arabuluculuğun konusu haline getiriyoruz. Bu ihtilaflar arabulucuya gidecek. Eminim ki daha kısa sürede ve daha az masrafla çözüme kavuşacaktır. Biz komşuların mahkemeye düşmeden meseleleri halletmesini istiyoruz. Aslında bu üç alanın ikisi doğrudan komşuluk hukukuyla alakalı konu, diğer biri de kiracı-ev sahibi onların bir çoğu da komşu olabiliyor. Dolayısıyla biz kiracılar ile ev sahipleri, komşular arasındaki ihtilafları, onları mahkemelere düşürmeden, birbirlerini mahkeme salonlarında suçlamadan arabulucu marifetiyle daha erken bir süre içerisinde sorunlarını çözme konusunda yeni bir alternatif çözüm yolunu bunlar için önümüzdeki dönemde ortaya koyacağız. TBMM açıldığında taslak çalışmalarımızı ve hazırlıklarımızı AK Parti grubuna aktaracağız. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Apartmanlardaki işyerlerinin kirası ne kadar artacak?

Amerika'da kira krizi giderek artıyor!

Büyük şehirlerden kaçış başladı. Kirasını ödeyemeyen pılını pırtını toplayıp gidiyor