25 / 11 / 2024

Kira krizine çözüm önerisi: Şişen fiyatları indirmek vergilendirmeyle olur!

Kira krizine çözüm önerisi: Şişen fiyatları indirmek vergilendirmeyle olur!

Türkiye'de son iki senede kira fiyatları uçtu. Şişen kira fiyatlarının dengeye oturması için öneride bulunan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, yüksek vergiye dikkati çekti. 




Konut kira fiyatlarında artış durdurulamadı. Fahiş kira fiyatlarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu zamların önüne geçmek için çalışmaların  devam ettiğini aktardı. 

Ancak uygulanan yüzde 25 artış sınırının çözüm için yetersiz olduğunu söyleyen tüketici temsilcileri ise ‘Üç konutun üzerindeki vergilendirme birkaç kat artmalı.’ diye ifade etti.

‘TOPLUMSAL BARIŞ BOZULDU’

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre, tüketici temsilcileri ise uygulanan sınırlamanın çözüm olmadığına dikkati çekti. Fahiş fiyatlamaların, vergilendirme yoluyla konutun yatırım aracı olarak kullanımının azaltılarak önleneceğini kaydeden Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, “Kira bedelleri konusundaki anormallik 2021 yılında başlayan yüksek enflasyon sebebiyle oluştu. Hem konutta arz-talep dengesizliği var hem de ev sahipleri yüksek enflasyon sebebiyle kiralara yüksek zam talep etmeye başladı" dedi.

Hükümetin buna çözüm olarak 2022 Temmuz ayında yüzde 25’lik bir artış sınırı getirdiğini anımsatan Deniz, bu yöntemle kira bedellerinin artış oranını sınırlamanın toplumsal huzuru kaçıracağını ve dava sayılarında patlamaya yol açacağını önceden söylediğini belirtti.

Kira krizine çözüm önerisi: Şişen fiyatları indirmek vergilendirmeyle olur!

Uygulamanın bir sene daha uzatıldığını ve bunun, mahkemelerde kiracı ve ev sahibi arasındaki davaları arttırdığına işaret eden Deniz, "Her gün ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan olayları haberlerde izliyoruz. Çözüm bu değildir" dedi.

Çözüm önerisinde bulunan Deniz, "Satılık konut ve kira bedellerindeki şişen fiyatları indirmek vergilendirme yoluyla olacaktır. Biz çözüm önerisi olarak üçten fazla eve sahip olanların ödeyeceği konut vergisinin bir varlık vergisi gibi birkaç kat artırılması yönünde bir çözüm önermiştik. Üçten çok konuta sahip olanların kira bedelinden fazla vergi ödeyecek olması fiyatları frenleyecekti. Fakat bu tercih edilmedi" şeklinde konuştu.

Kira krizine çözüm önerisi: Şişen fiyatları indirmek vergilendirmeyle olur!

‘KOŞULSUZ TAHLİYE HAKKI ERTELENMELİ’

Yüzde 25’lik artış sınırı olsa da vatandaşın eli kolu bağlı olduğunu söyleyen Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:


“Kira bedellerindeki artışa yüzde 25’lik bir sınır getirildi. Fakat 5 yılın doldurulduğu vakit konut sahibinin dava açması ile kira artışı sağlanıyor. 10 sene dolduğu vakit ise ev sahibi koşulsuz tahliye hakkına sahip oluyor. Bu koşullarda kiracı vatandaşın eli kolu bağlanıyor. Yaşadığımız bu fahiş fiyatlama sürecinde koşulsuz tahliye hakkının en azından 2 seneliğine ötelenmesi bir rahatlama yaratacaktır. Yüzde 25’lik kira artışı sınırlamasına rağmen kiracılar üzerinde hak sahiplerinin tacizi devam ediyor. Bu huzur ve sükunu bozmaya girer. Türk Ceza Kanunu’nun 123'inci maddesine göre huzur ve sükunu bozma suçtur ve yaptırıma tabiidir.”

Yeni kentsel dönüşümde ilk rezerv alan hamlesi Hatay'da! 207,35 hektarlık alan rezerv alan ilan edildi! 

Büyükşehirde yaşamak için en az 1-2 asgari ücret kiraya ayrılmalı! Ev almak için şu an doğru zaman mı?


Geri Dön