Kira

Kira krizine yüzde 25 zam sınırı da çare olmadı! Ev sahibi kiracı davaları patladı!

Fahiş kira artışını önlemek için getirilen yüzde 25’lik sınır, ev sahibi-kiracı kavgalarına da çare olmadı. Birçok ev sahibi yüzde 25’ten çok kira artışı yapıyor.Aktarılan detaylara göre, Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, konut kiralarında yüzde 25 sınırlama getirilmesine rağmen, sahada kira tutarının fahiş miktarda arttığına tanıklık ettiklerini kaydederek, iş yerlerinin kapsam dışında kalması sebebiyle yüzde 25 sınırlamasının uygulanamadığına değindi

Son dönemlerdeki fahiş kira artışları sebebiyle mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda adeta patlama yaşanıyor. Aktarılan detaylara göre, Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, konut kiralarında yüzde 25 sınırlama getirilmesine rağmen, sahada kira tutarının fahiş miktarda arttığına tanıklık ettiklerini kaydederek, iş yerlerinin kapsam dışında kalması sebebiyle yüzde 25 sınırlamasının uygulanamadığına değindi.

Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm açıklamasında hanelerde krize dönüşen fahiş kira artışıyla mücadele için 2 yeni düzenleme çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı: “Boş olarak alınan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmeli ve işyerlerine de kira artış sınırı konulmalı.” 

İŞ YERİNE DE SINIR 

Milliyet'ten Elif Altın imzalı habere göre, Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için mesken kiralarına getirilmiş olan sınırlamanın iş yeri kiralarına da getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, “İş yeri kiralamalarına getirilmeyen sınırlama konut kiralamalarında muvazaalı (danışıklı) şekilde tahliye davalarının açılmasına ve dolayısıyla konut kiralamalarında aylık kira tutarlarının artmasına sebep oluyor. Konut malikleri için talep edilen fedakârlık fabrika maliklerinden de beklenmeli ve talep edilmeli. Zira salt konutlar için getirilecek olan sınırlama vatandaşların danışıklı olarak açtıkları tahliye davası sayısını artıracak ve bu nedenle aylık kira bedelleri fahiş oranda artacaktır.” diye konuştu.

Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm ayrıca açıklamasında uygulamada yaşanan sıkıntılara da değinerek, şu ifadeleri kullandı: “Eğer söz konusu bu düzenleme yapılırsa, kiralayanlar iş yeri ve konut kira artışının aynı oranda ve seviyede arttığını görünce yasal düzenlemelerin hakkaniyetli olduğunu düşünecek ve danışıklı dava yoluna başvurmayacak. Aksi durumda yıllarca küçük birikimlerle konut sahibi olup kiraladığı taşınmazın geliri ile çocuğunu okutan ev sahiplerinden fedakârlık bekleyip, işyeri kiralarında çok yüksek meblağlarda aylık kira bedeli alan mülk sahiplerinden fedakarlık beklenmemesi toplumsal alanda huzursuzluğa sebep olacak ve dolayısı ile danışıklı tahliye davalarının açılmasına yol açacaktır.” 

YASAL DÜZENLEME ŞART 

Boş şekilde alınan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu da belirten Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm şu ifadeleri kullandı: “Konut kiralamalarında mülk sahibi olan kiralayan, istediği kira bedeli ödenmeyince, kiracı aleyhine ilk kira akdi kurulurken alınmış olan boş tahliye taahhüdünü doldurup işleme koyuyor. Öncelikle kiralayanın talep etmiş olduğu fahiş miktardaki kira bedelinin ödenmemesi üzerine ilk kira akdi kurulurken alınan ve tarih kısmı boş bırakılan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmesi gerekiyor. Böylece de fahiş miktardaki kira artışlarının büyük oranda önüne geçilebilir.” 

Otomobil ve ev krizi nasıl çözülür?

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir?