17 / 05 / 2024

Kira nereye ödenir?

Kira nereye ödenir?

Taşınmaz kiralamalarında, kira bedeli hususunda anlaşmazlık yaşanması halinde, kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Peki belirlenen kira nereye ödenir? Kira bankadan mı ödenir?



Kira nereye ödenir?

Taşınmaz kiralamalarında, kira bedeli hususunda anlaşmazlık yaşanması halinde, kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.


Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. Peki kira nereye ödenir? Kira bankadan mı ödenir?


29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ kapsamında kira ödemelerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin yasal esaslara yer veriliyor. 


"-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

             

- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların

             

kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir."


Kısaca; meskenlerde 500 TL ve üzerinde kira geliri elde eden mesken sahiplerinin kira tahsilini banka aracılığı ile yapması gerekiyor. Buna karşın 500 TL'nin altında elde edilen kira geliri elden tahsil edilebiliyor.


Buna karşın işyeri kiralamalarında böyle bir sınırlama bulunmuyor. Kira bedeli ne olursa olsun, tahsilin banka aracılığı ile yapılması gerekiyor.


Kira zam oranları nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön