Kira ödemelerine ‘pandemi’ ayarı!
Koronavirüs salgını nedeniyle kapanan ve zor durumda kalan işletmeler için kira düzenlemesi yapılacak. Faaliyetlerine ara verilen işyerlerinin kiralarının, kapalı kaldıkları süre boyunca ödenmemesi önerisi verildi.
Devlet, Yargı Reform Paketi ile salgın dönemi boyunca hayatımıza ilk kez giren birçok konuyu yasalara taşımak için çalışmalara başladı. Bunlar arasından da, salgın ve benzeri durumlarda bulunan iş yeri kira sözleşmeleri, diğeri ise dijital ortamlarda yapılan sözleşmeler ve anlaşmalar yer aldı. Borçlar Kanunu ile yapılması planlanan düzenleme ile işletmeler, pandemi sebebiyle kapatmak zorunda oldukları süre içerisinde kira ödemeyecekler.
KİRA MUAFİYETİ
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; Yargı Reformu Paketi kapsamında Borçlar Kanunu ile birçok düzenlemenin hayata geçirilmesi planlanıyor. Oluşan sorunlar nedeniyle yapılması amaçlanan çalışma kapsamında, kira sözleşmeleriyle ilgili değişiklik yapılması planlanıyor. Salgın şartları altında kira ödemelerinin kapsamı belirlenecek. Bununla beraner, idarenin kararıyla beraber zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin kiralarının, kapalı olduğu zaman için ödememesi amaçlanıyor. Kiranın tamamından değil, bir bölümünün ödenmemesiyle ilgili öneriler de gündemde.
YASA DEĞİŞECEK
Bugünkü Borçlar Kanunu kapsamında bu gibi durumlar, mahkeme yoluyla veya anlaşma ile sonuçlanıyor. Yeni düzenleme ile İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından pandemi sebebiyle AVM, restoran, kafe, spor salonları gibi yerlerin kapatılması kararını verirse, herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadan, kapalı kaldıkları süre boyunca kiradan muaf sayılacak.
ZORUNLU HALLER
Çalışmada yer alan AK Parti kurmayları, şu ifadeleri kullandı: “Sonuçta bir ticari faaliyet nedeniyle bu kira sözleşmeleri yapılıyor. O faaliyet olmayınca, gelir kaybı olacağı için kiranın da kapalı kalınan süre ile sınırlı olmak üzere, ödenmemesi konusunda öneriler var. Bu düzenleme Borçlar Kanunu’na yazılacak. Savaş, terör saldırısı, OHAL gibi durumlarda kapatılan yerler de kiradan sorumlu olmayacak. Kira sözleşmeleri de buna göre düzenlenecek. Sözleşmelerde zorunlu haller sayılacak.”
ONLİNE KARARLAR GEÇERLİ OLACAK
Çalışma ile ayrıca, internet üzerinden gerçekleşen toplantılarda alınan kararlar, yapılan anlaşmalar neticesinde yeniden düzenleniyor. Bu anlaşmalar ile Borçlar Kanunu’nda yer alan kararlar diğer sözleşme ve anlaşmalarda da geçerli sayılacak. Pandemi dönemi boyunca, uzaktan çalışma kararı vermiş şirketlerde, zoom üzerinden veya tele konferansla gerçekleşen toplantılarda alınan kararlar ve yapılan anlaşmalar da geçerli sayılacak.
Kapatılan iş yerleri kira ödeyecek mi?