Emlak Terimleri

Kira ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?

Gayrimenkul kiralama işlemlerinde, kira sözleşmesi imzalayan kiracılar kira bedelini ödemekle yükümlü sayılıyor. Peki, kira ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?

Kira ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?

Gayrimenkul kiralama işlemlerinde, kira sözleşmesi imzalayan kiracılar kira bedelini ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Ancak zaman zaman kiracılar ev kirasını ödeme konusunda mal sahibini zarara uğratabiliyor. Kimi kiracılar kira bedelini geç öderken, kimi kiracılar da ödemelerini hiç yapmayabiliyor.  Peki, kira ödenmemişse ev sahibi ne yapabilir?


1-  Borç temerrüde düştüğü andan itibaren ev sahibi noter üzerinden 1. haklı ihtarnameyi çekiyor ve bu ihtarda borcun 30 gün içerisinde ödenmesini istiyor. 


Eğer 30 gün sonunda kiracı ödeme yapmazsa  2. haklı ihtarnameyi çekiyor ve bir yıl içerisinde 2 haklı ihtardan dolayı ev sahibi kiracıya karşı tahliye ve borcun ödenmesi için dava açma hakkına sahip oluyor. 


2- Ev sahipleri tarafından tercih edilen daha hızlı bir yöntem ise icra takibi başlatmak.  7-30 denen bu yöntemde ev sahibi bir icra dairesine giderek temerrüde düşen kira borcunun ödenmesi için icra takibi başlatıyor. 


Kiracı icra takip belgesinin kendisine ulaşmasından sonra itiraz edebiliyor, borcu ve yasal faizlerini ödeyip icra takibini durdurabiliyor.  Eğer icra belgesinin ulaşmasını takip eden 7 günde bu borca itiraz etmez ya da 30 gün içerisinde temerrüde düşen borcunu ödemezse ev sahibi tahliye için dava açabiliyor ayrıca borcu da haciz yoluyla tahsil edebiliyor.


İhtarname örneği 2015:


İHTAR EDEN           :....... 

VEKİLLERİ            :.......

KARŞI TARAF          :.......


KONU                 : 

.......  kira  bedeli ....... sının ödenmesi, ödenmediğinde tahliye ve alacak davası açacağımızın ihtarıdır.


AÇIKLAMALAR          :

1-Yukarıda isminiz altında açık adresi yazılı bulunan müvekkilimize ait taşınmazda ....... tarihli sözlü kira mukavelesi gereği aylık ....... kira bedeli ile kiracı olarak oturmaktasınız.



2-Her ayın 1 ile 5 arasında Bankaya yatırmanız gereken ....... .......  kira bedelini bu güne kadar yatırmamış bulunmaktasınız. 


3-....... ....... kira bedelini ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 (Otuz) gün içinde ödemeniz, ödemediğiniz taktirde Borçlar Kanunu 260 maddesi gereğince hakkınızda alacak ve tahliye davası açacağımızı yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza yükletileceğini ihtaren bildiririz. 

 

İSTEM SONUCU         :

İş bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren otuz gün içinde ....... ....... kira bedelini ödemeniz, ödemediğiniz taktirde hakkınızda temerrüt nedeniyle tahliye ve alacak davası açacağımızı ihtaren bildiririz.

             

İHTAR EDEN VEKİLİ

.......


SAYIN NOTER   : 

Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir suretinin karşı tarafa tebliğini, tebliğ şerhi taşıyan bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin dairenizde saklanmasını saygılarımla talep  ederim. 



İHTAR EDEN VEKİLİ

.......


Kira sözleşmesi olmadan tahliye davası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com