28 / 04 / 2024

Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?

Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?

Bir gayrimenkulün sahibi ile kiracısı arasında düzenlenmiş olan kira sözleşmesinin tapu siciline şerh verilmesi işlemine kira şerhi deniyor. Peki, Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler? İşte tüm detaylar...



Kira şerhi, gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında düzenlenmiş kira sözleşmesinin tapu siciline şerh verilmesi işlemine deniyor. Kira sözleşmesinin tapu siciline şerhi, taşınmazın 3. kişilere satılması durumunda kiracıyı korumak adına uygulanıyor. 

Gayrimenkul sahibi ve kiracının anlaşması sonucu kira sözleşmesi tapu kaydına işlenebiliyor. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenen kira şerhi, kiracının ya da mal sahibinin başvurusu ile yapılabiliyor. Taraflardan birinin başvuru yapabilmesi için gereken şartlar ise şöyle açıklanıyor; 

Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?

1-) Kiracıya tek taraflı şerh yetkisi verilmiş ise ve kira sözleşmesi noterde imzalanmışsa sadece kiracının başvuruda bulunması yeterli oluyor. 

2-) Kiracıya şerh yetkisi verilmemiş ise ve kira sözleşmesi noterde imzalanmamış ise gayrimenkul sahibinin başvurması gerekiyor. 

Türk Borçlar Kanunu’nun 312. maddesinde “Taşınmaz kiralarında, sözleşmeyle kiracının kiracılık hakkının tapu siciline şerhi kararlaştırılabilir.” şeklinde düzenleme yapılarak kira sözleşmelerinin tapuya şerh edilebileceği ifade edilmiştir. 


Geri Dön