Konut

Kira Sertifikası Nedir? Yatırımcılar bu habere dikkat!

Kira sertifikası denilince, tüm çeşitli hak ve varlık finansmanı sağlamak için ihraç edilen ve sahiplerinin de gelirlerden hak sahibi olmasını sağlayan bir olgudur. Kira sertifikasının faizsiz bankacılık içinde uygulanan bir yatırım türü olduğu ifade edilmektedir.Kira sertifikasının satıldığında kaynağa dönüştürülmesi ve varlığa bağlı olarak ihraç edilmesi söz konusudur

KİRA SERTİFİKASI NEDİR? VE NASIL ALINIR?


Kira sertifikası nedir sorusuna gelince, sukuk olarak da biliniyor. Kira sertifikasının satıldığında kaynağa dönüştürülmesi ve varlığa bağlı olarak ihraç edilmesi söz konusudur. Kira sertifikasını, bir yatırım türü olarak ifade edebiliriz. Kira sertifikasıyla ilgili hem uzun vade için hem de orta vade de yatırım fırsatı sunan  bir yatırım aracı olma özelliğine sahip olduğunu söylemek mümkün.

KİRA SERTİFİKASI NASIL HESAPLANIYOR?


Kira sertifikasının hesaplanmasına gelince, yatırımcıya belirli bir oranda getirisi olduğu söyleniyor.
Kira sertifikalarının satılması, halka arz ile gerçekleştirilir. Yatırımcıların sahip oldukları kira sözleşmelerini istedikleri zaman nakde çevirmeleri de mümkündür. Kira sertifikalarının düşük bir stopaja dahil oldukları bilinenler arasındadır. Bu durumun kişilere vergi avantajı sağladığını söylemek mümkündür. Bu arada devlet kira sertifikalarının da varlığının bilinmesi gerektiğini söylemek gerekiyor.
 

KİRA SERTİFİKALARININ TÜRLERİ NEDİR?


Kira sertifikalarının türlerine gelince,
Sahipliğe,
Yönetim sözleşmesine,
Alım-satıma,
Ortaklığa, 
ve Eser sözleşmesine dayalı olarak VKŞ’ler tarafından ihraç edilebilmektedir.

Sahipliğe dayalı kira sertifikalarında, kaynak kuruluşa ve üçüncü kişilere kiralanmak, VKŞ adına yönetilmek için VKŞ tarafından kaynak kuruluştan devralınacak varlık ve hakların finansmanını sağlamak için ihraç edilir. 
Yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikalarına gelince, kaynak kuruluşa ait varlık veya hakların vade boyunca kiralanması da dâhil olmak üzere VKŞ lehine yönetilmesi neticesinde elde edilen gelirlerin, sözleşme hükümleri çerçevesinde VKŞ’ye aktarılması amacıyla ihraç edilir. 

Alım-satıma dayalı kira sertifikalarına gelince, bir varlık veya hakkın VKŞ tarafından satın alınarak belirli nitelikteki şirketlere vadeli olarak satılması işleminde varlık veya hak alımının finansmanını sağlamak için ihraç edilir. 

Ortaklığa dayalı kira sertifikalarına gelince, VKŞ’nin ortak girişime ortak olmak amacıyla ihraç ettiği kira sertifikalarıdır.

Eser sözleşmesine dayalı kira sertifikalarına gelince, VKŞ’nin iş sahibi sıfatıyla taraf olduğu bir eser sözleşmesi kapsamında eserin meydana getirilmesini sağlamak amacıyla ihraç edilir.