Ticari

Kira sertifikasıyla Körfez'den 20 milyar dolar hedefleniyor

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) kira sertifikalarına ilişkin çalışmayı tamamlamasının ardından gözler Körfez bölgesine çevrildi

Bahreyn, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkelerde yaygın ve güvenilir yatırım aracı olarak kabul edilen kira sertifikaları aracılığıyla fon çekme çalışmaları başladı. Sukuk ve faizsiz tahvil aracılığıyla 5 trilyon dolarlık fon kaynağına sahip Körfez ülkelerinden finansman temin edilebilecek.

Türkiye'nin yükselen güven ortamı sayesinde bölgedeki ağırlığının arttığına dikkat çeken Körfez Fon Kaynakları Uzmanı Suat Karabulut, kira sertifikaları aracılığıyla ilk etapta 20 milyar dolarlık fon çekilebileceğini kaydetti. Körfez'de bu kalemden elde edilen yıllık getirinin yüzde 4-5 civarına kadar gerilediğine dikkat çeken Karabulut, Türkiye'de bu rakamın iki katına kadar çıkabileceğini söyledi. SPK'nın finansal araç çeşitliliği kapsamında hazırladığı, 'Kira Sertifikalarına ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ' yürürlüğe girdi. Tebliğ özel sektör şirketlerinin kira sertifikası ihracı yoluyla sermaye piyasalarından fon temin etmelerine imkân sağlıyor. Kira sertifikası, özel sektör şirketlerinin (kaynak kuruluş), bir 'Varlık Kiralama Şirketi' (VKŞ) aracılığı ve devret-kirala-devral yöntemiyle, mülkiyetlerindeki veya kiralamak suretiyle devralacakları varlıkları kullanarak finansman sağlamalarına imkân veren bir enstrüman özelliği taşıyor.

VKŞ ilk etapta devraldığı bu varlıkların finansmanını ihraç edeceği kira sertifikası ile karşılıyor. Söz konusu sertifikaların dönemsel ödemelerini ise kaynak kuruluştan gelen dönemsel kira gelirleri ile gerçekleştiriyor. Vade sonunda ise kaynak kuruluşa geri devredilen söz konusu varlıklardan elde edilen gelir, kira sertifikası sahiplerine payları oranında dağıtılarak ihraç edilmiş olan kira sertifikası itfa ediliyor.

Kira sertifikalarının işlem göreceği alanlar

Araziler ve binalar.

Maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, sınai-endüstriyel-tarımsal-yer altı ve yer üstü kaynakları.

Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alametifarika, marka, ticaret unvanı, sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, telif hakları.

Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu vasıtaları.

Motorlu nakil vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.
Ercan Baysal / Zaman