Kira

Kira sorunu için İspanya modeli yolda! Ev sahipleri bu habere çok üzülecek!

Aniden artan enflasyon ve kira sorunları yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Ev sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getiren kira sorunuyla ilgili çözüm önerileri de sunuldu. Bunlardan bir tanesi de  "İspanya modeli"... Uzun zamandır tartışılan ve kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiren sorunla ilgili yeni çözüm önerisi de İspanya modeli oldu

Son zamanlarda gündemden düşmeyen kira bedellerindeki fahiş artışlara karşı uzun zamandır yüzde 25 sınır uygulaması devredeydi fakat söz konusu sorunlar bu şekilde çözülmüyor. 

Uzun zamandır tartışılan ve kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiren sorunla ilgili yeni çözüm önerisi de İspanya modeli oldu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sorunun çözümü için hapis cezası dahil uç önlemler alınacağını açıklamıştı. Bakan Bozdağ, hapis cezasının da gündemde olduğunu dile getirerek, "Fahiş kira artışını önlemek için 3 alternatif hazırladık" şeklinde konuşmuştu.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, uzmanlar da uzun zamandır benzer sorunlarla savaşan İspanya'daki çözüm yollarının Türkiye'de de uygulanabileceğini belirtiyor.

Peki kiralarda İspanya modeli nedir? İspanya artan kiralar için hangi önlemleri aldı? İşte tek tek açıklanan o detaylar...

Peki kiralarda İspanya modeli nedir? İspanya artan kiralar için hangi önlemleri aldı? İşte tek tek açıklanan o detaylar...

İSPANYA'DAN KİRA ARTIŞLARINA KARŞI VERGİ VE ÜST SINIR ATAĞI

NTV'nin aktardığı detaylara İspanya artan kira bedellerine önlem olarak konut kiralarına hem üst sınır hem de vergi artışı da getiriyor. Ayrıca yine verilen detaylara göre, söz konusu kira artışlarında 2023 yılında yüzde 2, 2024 yılında yüzde 3 tavan fiyat uygulanacak.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, iki seneden uzun süre boş kalan konutların da emlak vergileri yüzde 150'ye varan oranda artırılarak kiraların düşük tutulması da teşvik edilecek.

BU MODEL TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİR Mİ?

Verilen bilgilere göre, daha önce Birleşik Krallık ve Hollanda'da da benzer uygulamalara devreye alınmış ve sonuç da alınmıştı. Söz konusu bu bilginin ışığında uzmanlara göre bu model Türkiye'de de uygulanabilir.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uzmanlar, ilk evden sonra alınan konutlar için fazladan vergi ödendiği için Birleşik Krallık ve Hollanda'da yatırım amaçlı konut alımının zorlaştırıldığını ve kiraların düştüğünü belirtiyor.

KPSS'den 70 puan alanlara Mayıs 2023 müjdesi geldi! İŞKUR memur alımları için tarih belli oldu! Kaçırmayın!

Evde bakım maaşı yatırılan iller listesi belli oldu mu? Evde bakım maaşı sorgulama 4 Mayıs 2023!

TOKİ'ye borcu olanlar dikkat! Yüzde 25 indirim kampanyası işte bu tarihte sona erecek!