Ekonomi

Kira sözleşmelerinde yeni dönem! Kağıt sözleşmeler tarihe karışacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2024 yılı sonuna kadar bir dizi düzenleme yapacak. İşte o düzenlemelerden bazıları...Hazine ve Maliye Bakanlığı, NTV'den Ahmet Ergen'in haberine göre; kayıt dışı ekonomiyle mücadele için, 291 kurum ve kuruluşla işbirliği yaparak bu kuruluşlardan gelen 900 öneriyi değerlendirdi

2024 yılı sonuna kadar yapılacak düzenlemeyle kira sözleşmeleri, e-devlet üzerinden yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, NTV'den Ahmet Ergen'in haberine göre; kayıt dışı ekonomiyle mücadele için, 291 kurum ve kuruluşla işbirliği yaparak bu kuruluşlardan gelen 900 öneriyi değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu kapsamda, 2023-2025 dönemini kapsayan, "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı"nı yürürlüğe koydu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuyla ilgili yaptığı açıklamada eylem planını, "Rekabet gücünü artırmak, vergi kaybının önüne geçerek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve gelir dağılımını daha adaletli bir yapıya kavuşturmak için kayıt dışı ekonomiyle mücadelemize devam ediyoruz" sözleriyle değerlendirdi. Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'na göre, 2025 yılı sonuna kadar, kayıt dışılığın önlenmesi için 44 düzenleme tamamlanacak.

Kira sözleşmeleri e-devlet üzerinden yapılacak

Yapılacak düzenlemeler kapsamında, kira sözleşmeleri de artık e-devlet üzerinden yapılacak. Söz konusu eylem planına göre, karar alma süreçlerini desteklemek ve risk analizi çalışmaları yürütmek üzere kira sözleşmeleri, elektronik ortamda düzenlenecek. Düzenleme, 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

Sebze-meyve, alkol, akaryakıt için ürün takip sistemi

Sebze-meyve ticaretinde kayıt dışılığın önlenebilmesi için Hal Kayıt Sistemi'nin entegrasyonu sağlanacak ve başta gıda ürünleri olmak üzere Ürün Takip Sistemi oluşturulacak. Tütün ve alkol ürünleriyle akaryakıtta kaçakçılığın önlenmesi için de yeni adımlar atılacak.

Yeni istihdam modelleriyle ilgili düzenleme 

Plana göre, pandemi süreciyle birlikte yaygınlaşan esnek ve uzaktan çalışma başta olmak üzere yeni istihdam modelleriyle ilgili mevzuat da yenilenecek. Esnek ve uzaktan çalışma modellerinin kayıt dışı çalışmaya yol açmasının önüne geçilecek.

Ücret ödemeleri bankadan yapılacak

İşverenlerin tüm ücret ödemelerini bankalar aracılığıyla yapması için de daha sıkı düzenlemeler yapılacak.

Kayıtdışı işçi çalıştıran ihaleye giremeyecek 

Kayıtdışı işçi çalıştıranların kamu ihalelerine girmesi engellenecek ve su kişiler devlet teşviklerinden yararlanamayacak.

Kartlı ve dijital ödemelere teşvik 

Nakit kullanımının azaltılması için kartlı ve dijital ödeme sistemlerine yönelik teşvikler getirilecek.

 

Yargıtay açıklama yapmıştı ancak kiracıların yüreklerine su serpecek müjde geldi

Kira anlaşmazlığında ev sahiplerinin de kiracıların da bilmesi gereken çok önemli detay

Yargıtay'dan milyonlarca kiracıyı ilgilendiren müjde gibi karar!