Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır?
Kiracıların ve ev sahiplerinin kiraladıkları eve dair merak ettiği pek çok soru var. Onlardan biri de kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? İşte o soruların yanıtları! Bu kira sözleşmesinin süresi bitince, kiracıyı nasıl bir sonuç bekliyor? Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Bunun gibi sorular sıkça sorulmaktadır
Kiracılar, bir mülkü belli bir süreliğine ev sahibinden kiralar. Bu kira sözleşmesinin süresi bitince, kiracıyı nasıl bir sonuç bekliyor? Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Bunun gibi sorular sıkça sorulmaktadır.
Hem ev sahibi hem de kiracıların belli başlı hakları vardır. Kiracılar, sözleşmelerinin bitiminde bir sürprizle karşılaşmak istemiyorlarsa, kira sözleşmesi bitince ne olabilir bunu iyi bilmelidirler. İşte kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi, Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? sorularının detaylı cevapları...
KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?
Kira sözleşmesi bittiğinde kiracı nasıl çıkarılır sorusunun yanıtı 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 347 ve devamında belirtilmiştir. Belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin bitiminde sözleşmeyi sona erdirme hakkının “yalnızca kiracıda” var olduğudur. Daha net anlatırsak, 1 yıllık kira sözleşmesi sona erdiğinde kiraya veren kiracıyı süre bitti diyerek evden – işyerinden çıkarmak mümkün değildir. Tabi bu çıkaramama durumu “sürenin bitimine” bağlı olarak söz konusu olacaktır. Yani başka nedenlerin varlığı halinde elbette kiraya veren, kiracıyı çıkarabilir.
KİRA SÖZLEŞMESİ BİTTİĞİNDE KİRACI NASIL ÇIKARILIR?
Kira sözleşmesi bitince kiracı şu hallerde çıkarılabilir;
Kira Sözleşmesi 10. Kez Yenilenmiş ise: Kira sözleşmesinin kiracı tarafından 10 kez yenilenmesinden sonra kira sözleşmesinin ilk yapılışının 11. yılından sonra her uzama yılının bitiminden 3 ay öncesinde yazılı bildirimde bulunarak mal sahibinin kira sözleşmesini sona erdirme hakkı vardır.
Kira Bedeli Ödenmemiş ise: Kira bedelinin ödenmediği bazı durumlarda kiraya veren belirli prosedürlere uyarak kiracı çıkarabilir.
Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra kiracıdan yazılı olarak tahliye taahhütnamesi alınmışsa, kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir. Ancak tahliye taahhütnamesinde kiracının çıkacağı tarih net bir şekilde yer alıyor olmalıdır.
Kiralanan evin veya işyerin; sahibi için veya sahibinin eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişi için zorunlu olarak gereksinim duyulursa kiracı tahliye edilebilir.
Ev veya işyerinde büyük bir onarım veya inşa, imar yapılacaksa ve bu işlemler sırasında taşınmazın kullanımı imkansızlaşacaksa bu durumda gene sözleşme sona erdirilebilir. Ama bu işlemin yapılması için kira sözleşmesinin süresinin bitimine kadar beklenmelidir.