Emlak Terimleri

Kira sözleşmesi devredilebilir mi?

Mesken ve iş yeri taşınmazlarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi devredilebilir mi? Kira ilişkisinin devri nasıl olur? İşte kanunda yer alan esaslar...

Kira sözleşmesi devredilebilir mi?

Kanunen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Sözleşmeyi imzalayan mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamıyor. Kiracı ise kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.


Kira ilişkisinin devri..

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.


Kiracılar çıkmadan ne kadar önce haber vermeli?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com