Emlak Terimleri

Kira sözleşmesi mahkemesi hangi mahkemedir?

Kira sözleşmesi imzalayan tarafların kira dönemi içinde veya sonunda sorun yaşadığını düşünelim. Bu sorunların giderilmesi için dava açılabilir mi? Kira sözleşmesi mahkemesi hangi mahkemedir?

Kira sözleşmesi mahkemesi hangi mahkemedir?

Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kira sözleşmesi imzalayan tarafların kira dönemi içinde veya sonunda sorun yaşadığını düşünelim. Bu sorunların giderilmesi için hangi mahkemede dava açılabilir? Kira sözleşmesi mahkemesi hangi mahkemedir?


Kira sözleşmesine dayanan her türlü davalar ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.


Eğer kira alacağı yada Tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre görevli mahkeme belirlenir.


Tahliye davalarının taşınmazın aynına ilişkin olmadığı için ,taşınmazın bulunduğu yerde açılması zorunluluğu yoktur. Davalının ikametgahında (HUMK Madde 9) yada Aktin yapıldığı yerde (HUMK Madde 10) ve ya yetki sözleşmesi yapılmış ise belirlenen yerde tahliye davası açılabilir.


Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com