Kira sözleşmesinde aman dikkat! Bu maddeler mutlaka olmalı! İşte detaylar!
Kira sözleşmelerinde olmaza olmaz hususlar vardır. İşte kiracıların bilmesi gereken bazı detaylar!Artan kira fiyatlarından sonra kira sözleşmeleri büyük önem kazanmaya başladı
Kira sözleşmesi, kiracı ve mülk sahibine bazı haklar tanımaktadır. Artan kira fiyatlarından sonra kira sözleşmeleri büyük önem kazanmaya başladı.
İşte kira sözleşmesinde olması gereken maddeler…
KİRA SÖZLEŞMELERİNE DAİR DETAYLAR!
Artan kira fiyatları, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginliklere yol açmıştı açmaya devam ediyor. Devlet, kira artışlarına yüzde 25 üst sınır getirildi ve bu miktar piyasanın tansiyonu düşürme yolunda bir adım oldu. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, kira sözleşmelerine ilişkin önemli birkaç noktaya değindi.
Kira sözleşmesi konusunda en çok sözleşmelerin bitiminde ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkarıp çıkaramayacaklarına dair sorular soruyor. Doç. Dr. Umut Yeniocak, konut ve işyeri kiralarında sözleşme süresi bittiğinde sözleşmelerin kendiliğinden bitmediğine vurgu yaparak kanun gereği sözleşmelerin bir yıl uzaması ile ev sahiplerinin kiracıyı çıkaramayacaklarına vurgu yaptı.
Doç. Dr. Yeniocak, kiracının çıkmak istemesi durumunda da sözleşme süresi bitiminden en az 15 gün önce ev sahibine haber vermesi, sürenin sonunda sözleşmeyi sona erdirmesi gerektiğini dile getirdi. Örnek verirsek, kiracının sözleşme süresi sona ermeden, yıl ortasında çıkmak istemesi durumunda da yaklaşık 3 kira tutarında tazminat ödemesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Umut Yeniocak, ev sahiplerinin kiracıyı sebepsiz şekilde çıkarma hakkının ise, bir yıllık sözleşmelerde sözleşme başladıktan 12 yıl sonra mümkün hâle geldiğini açıkladı ve bu hesabın formülünün de “sözleşme süresi + 10 + 1” şeklinde olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Yeniocak, kira bedelinin başlangıçta belirlenmesi sırasında bir sınırlamanın olmadığını ama devamında yapılacak kira artışlarının on iki aylık ortalama TÜFE oranıyla sınırlı kaldığını söyledi. Yeniocak, Türk Borçlar Kanunu'na getirilen geçici maddeyle, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar TÜFE oranı daha fazla olsa bile konut kiralarında en fazla yüzde 25 artış uygulanabileceğinin de vurguladı. Yüzde 25'lik artış sınırlamasının sadece konutlar için getirildiğini de dile getiren Doç. Dr. Umut Yeniocak, “İşyerlerinde artış oranının üst sınırı TÜFE olarak uygulanmaya devam edecek. Sözleşmelerde artış oranı olarak sıkça bahsedilen "ÜFE/TÜFE ortalaması" ya da "TEFE/TÜFE ortalaması" formülü ise artık TÜFE'yi aştığı için geçersizdir” dedi.
Altın bugün ne kadar? 21 Temmuz gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum!
Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 21 Temmuz Perşembe 22 ayar bilezik kaç TL?
Akaryakıt fiyatları ile ilgili son gelişme! Güncel akaryakıt fiyatları! Benzin, motorin, LPG…