22 / 11 / 2024
fuzul

Kira sözleşmesinde imzaya dikkat! Konutu görmeden imza atmayın!

Kira sözleşmesinde imzaya dikkat! Konutu görmeden imza atmayın!

Milyonlarca kiracının ev kiralarken, kira sözleşmelerindeki maddelere dikkat etmesi gerekiyor. Buğra Çetinkaya kiracılara seslenerek, kira sözleşmesi yaparken neye dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.




Kadıköy Zafer partisi ilçe teşkilat Başkanı Buğra Çetinkaya kiracıları, kira sözleşmesi konusunda uyardı. Çetinkaya, kira sözleşmesinde okumadan imza atılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Çetinkaya kiracıların dikkat etmesi gereken maddeleri sosyal medya hesabı X'ten açıkladı. İşte o paylaşım...

Kira Sözleşmelerinde İmzaya Dikkat

İmzaladığınız herhangi bir belgeye okumadan atacağınız bir imza; sizi birçok anlamda sıkıntıya sokabilir.

Gelin birlikte, aşağıda, kira sözleşmelerine imza atmadan önce nelere dikkat etmelisiniz kısaca göz atalım.

Konutu Görmeden İmza Atma!

Kiralanan konut tam olarak görülerek, kira sözleşmesine bu durumun açık bir şekilde
yazılması sağlanmalıdır.

Genel olarak uygulamada, sözleşmelere, kira konusu taşınmazın durumu kısmında;
“tam ve eksiksiz” ibaresi yazılır. Bu ibareye imza atarsanız ve eğer taşınmaz gerçekten tam ve eksiksiz değilse; bir başka deyişle, taşınmaza ilişkin tadilat,
tamirat yahut farklı bir sorun mevcutsa, ev sahibinize herhangi bir sorumluluk yükleyemezsiniz.

Evinize yerleştikten sonra ayıplar ortaya çıktıysa, örneğin çatı akıtıyor veya duvarlar küfleniyorsa yağmurlu havalarda, bu durumu gecikmeksizin ev sahibinize bildirip tadilat talep etmelisiniz. Aksi halde geciken bildirim sonucu oluşan zararlardan siz sorumlu olursunuz.

Depozitoya Dikkat!

Depozito 3 kira bedelini geçemez. Aksi anlaşmalar geçersizdir.

Yeni Malikin Tahliye Hakkını
Engellemek Mümkün!
Türkiye’de, uygulamada; genelde kira süresi 1 yıl olarak yazılır. Birinci yılın sonunda tahliye için haklı sebep yoksa kira sözleşmesi kendiliğinden on yıl dolana kadar birer yıl uzar. Bu sebeple de
kiracı istemedikçe evden çıkmaya zorlanamaz.

Hal böyle olunca, mal sahipleri; kiracıları çıkarmak için kira konusu taşınmazı, tanıdığı bir kişiye, danışıklı bir şekilde satış gerçekleştirebiliyor. Çünkü yeni malik; yukarıda belirttiğimiz on yıllık süreyi beklemeden tahliye için dava açabiliyor.

Peki bu durumda kiracılar ne yapabilir? Eğer kira sözleşmenize bir yıldan fazla bir kira süresi belirler ve bu sözleşmeyi tapuya şerh ederseniz; mal sahipleri taşınmazı satsalar dahi yeni mal sahipleri kira şerhi nedeniyle, belirlediğiniz kira süresi dolmadan sizi tahliye edemez.

Kiracı Tarafından Yapılan Tadilatlar

Özellikle konut bulmanın bir hayli zorlaştığı günümüzde; kişiler, ciddi şekilde bakım onarım ve tadilat gerektiren konutları kiralamak zorunda kalabiliyor ve ciddi masrafları üstlenmek zorunda kalabiliyorlar.

Ev sahibi de böylece; kiracı tahliye olduktan sonra, yüksek bedellerle kiraya vereceği bir mülk sahibi olmuş oluyor. Böyle bir ev kiralamak durumunda kalırsanız eğer; sözleşmeye, “tadilat sonrası taşınmazda gerçekleşen değer artış bedeli kiracıya ödenecektir” şeklinde bir şerh düşmeniz, konutta gerçekleşen değer artışını, mülk sahibinden tahsil etmeniz noktasında bir hayli yardımcı olacaktır.

Evden Çıkarken Evi Boyatmak Zorunda Değilsiniz!

Zaman zaman sözleşmelerde; “taşınmazın boya ve badanalı şekilde kiracıya teslim edildiği, yine kiracının da aynı şekilde boya ve badanalı şekilde teslim edeceğine” dair hükümler görüyoruz.

Belirtelim ki; Yargıtay, boya ve badana yıpranmasını olağan kullanım olarak nitelemektedir. Dolayısıyla taşınmaz içinde, olağan kullanım hasarları dışında
ciddi hasarlar mevcutsa, bunların giderilmesi kiracıdan istenebilir ancak boya ve badana zorunlu değil.

Ortak Ev Kiralayan Öğrencilerin Dikkatine!

Kira sözleşmelerinde genelde sözleşmenin devredilemeyeceği, alt kiralama yapılamayacağı belirtilir. Ancak belirtilmese dahi ev sahibinin yani kiralayanın izni olmadan; kiraladığınız evi başkasına kiralayamazsınız.

Özellikle çekirdek aile dışında birden fazla kişinin kullanımında olacak bir konut kiralanıyorsa, bu sözleşmenin orayı kullanacak tüm kiracılar tarafından imzalanması gerekir.

Aksi durumda ev sahibi; kiracıyı tahliye etmek isterken herhangi bir haklı neden bulamazsa, bu durumu haklı sebep olarak gösterip tahliye davası açabilir. Özellikle öğrencilerin, ortak ev kiralarken bu konuya dikkat etmeleri yararlarına olacaktır.'' 

1 Temmuz 2024'ten sonra konut kiralarında kira bedeli artışı neye göre yapılacak?

 


Geri Dön