Emlak Terimleri

Kira sözleşmesinde kefil şart mı?

Kira sözleşmesi, taşınmaz malların kiralanmasında mal sahibi ile kiracısı tarafından yapılan anlaşmaya istinaden imzalanan sözleşmeye deniyor. Peki, kira sözleşmesinde kefil şart mı? Kefil sorumluluğu ne kadardır?

Kira sözleşmesinde kefil şart mı?

Kira sözleşmesi, taşınmaz malların kiralanmasında mal sahibi ile kiracısı tarafından yapılan anlaşmaya istinaden imzalanan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu sözleşme noter huzurunda imzalanabildiği gibi, taraflar arasında ve bir şahit huzurunda da imzalanabiliyor. Peki, kira sözleşmesinde kefil zorunluluğu var mı? Kira sözleşmesinde kefil şart mı?


Kefil, kiracının kira bedelini ödemediği zamanlarda; kira bedelinin isteneceği kimse oluyor. Ancak bu kefil kira sözleşmelerinde zorunlu tutulmuyor.


Ancak mal sahipleri kefilin olmasını isteyebiliyor. Çünkü, kiranın ödenmemesi gibi durumlarda mal sahibi açısından kefil bir güvence niteliği taşıyor.


Sözleşmede kefilin imzasına yer verilmesi halinde; bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, yalnız kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor.


Kira sözleşmesi kefil konusunda unutulmaması gereken husus ise, kira sözleşmesi kefilinin sorumluluk süresidir. Kefilin sorumluluk süresi 1 yıl olup; sözleşmenin uzaması halinde kefilin mevcut sorumluluğu da otomatik olarak sona ermiş oluyor.


Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama:

- Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)


- Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48)


Yukarıda yer alan vergi oranlarına göre, kefilli kira sözleşmeleri için 1.89+9,48=11.37 oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor.



Kira sözleşmesi ne zaman fesh olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com