Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?
Kira sözleşmesi, kiracı ve mal sahibinin önem vermesi gereken resmi belgelerden biridir. Peki Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?Ev sahipleri veya mal sahipleri ile anlaşıldıktan belli bir süreliğine kiralanan mal üzerinde iki tarafında bazı sorumlulukları vardır
Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir? bu soru özellikle kiracılar tarafından sıkça sorulmaktadır. Ev sahipleri veya mal sahipleri ile anlaşıldıktan belli bir süreliğine kiralanan mal üzerinde iki tarafında bazı sorumlulukları vardır.
Kira sözleşmesin de olması gereken bazı maddeler vardır. İşte gelin onlara dikkatlice bakalım…
KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Kira sözleşmesi, günlük hayatta en sık karşımıza çıkan sözleşme türlerinden birisidir. Türk Borçlar Kanununa göre kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanma ile birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bıraktığını, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeye taahhüt ettiğini gösteren bir sözleşmedir.
KİRA SÖZLEŞMESİNİN UNSURLARI NELERDİR?
- Öncelikle tarafların anlaşması gerekir. Kira sözleşmesinin oluşabilmesi için ilk şart tarafların karşılıklı olarak anlaşmaları büyük önem arz ediyor.
- Daha sonra kira sözleşmesinin kurulmasıyla kiralayan, sözleşmenin konusu olan mal veya hakkı geçici bir süreyle karşı tarafa kullandırma hakkını verir. Kiracıya verilen kullanma hakkı kira süresi ile sınırlı olarak kira sözleşmesinin bitmesi ile beraber kiralananı kiralayana iade etmekle yükümlüdür.
- Daha sonra kira bedeli, kiracı, kiralananı kullanmak karşılığında kiralayana bir miktar para ödemek zorundadır.
- Kira sözleşmesinin yazılması ve ortaya çıkması herhangi bir şekil şartına bağlanmamıştır. Fakat ispat bakımından kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması daha uygun olacaktır.
- Bütün bu unsurların var olmasıyla birlikte kira sözleşmesi kurulur. Kira sözleşmesinin kurulması ile birlikte kiracının ve kiralayanın bazı hak ve sorumlukları belirir.
- Kiraya verenin borcu da bulunmaktadır. Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan zamanda, sözleşmede amaçlanan kullanıma uygun bir şekilde teslim etmek ve sözleşme boyunca da bu durumda bulundurmakla sorumluluğu altındadır.
- Kiralanan malla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükler konuşulmamış, kararlaştırılmamış veya kanunda bahsedilmemiş ise, kiraya veren katlanır.
- Yan giderlere katlanma borcu da yerine getirilmelidir. Kiraya veren, kiralananın kullanımı ile ilgili, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmalıdır.
- Kiralananın önemli eşyalarla teslim durumunda kiracı, borçlunun veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere dayanabilir. Kiralananın önemli olmayan ayıplar konusunda teslimi sürecince kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan doğan kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.
Emeklilere müjde! Zamlı emekli maaşlarının ne zaman yatırılacağı netleşti!
Dolar ve TL karşı karşıya! Bu yarışı kim kazanacak?
2022 Temmuz Nissan kampanyaları! 2022 Temmuz Nissan fiyat listesi!