Emlak Terimleri

Kira sözleşmesinden kaynaklanan davalarda görevli mahkeme!

Taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve kiracı arasında yapılan kira anlaşması kira sözleşmesinde belirtiliyor. Peki, kira sözleşmesinden kaynaklanan davalarda görevli mahkeme hangi mahkemedir? İşte kira sözleşmesinde görevli mahkeme..

Kira sözleşmesinden kaynaklanan davalarda görevli mahkeme!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kiralayan ve kiracı arasında yapılan kira anlaşması kira sözleşmesinde belirtiliyor. Kira sözleşmesinde belirtilen hususlara tarafların uymaması, sorumlulukların yerine getirilmemesi durumlarında karşı tarafa dava açılabiliyor.


Kiracı davalarında kira sözleşmesinin varlığını ispat etmek davacının sorumluluğu kapsamına giriyor.


Kira sözleşmesi yazılı olarak yapılmamışsa ve yıllık kira geliri toplamı HUMK 288. maddede belirtilen tutarı aşıyor ise yazılı bir belge ile ispat zorunluluğu doğuyor. Davada tanık dinlenmesi mümkün olmuyor. 


Kira sözleşmelerinde; kira bedelinin yeniden belirlenmesi veya kiracının tahliyesi dava konusu olabiliyor. Peki, kira sözleşmesinden kaynaklanan davalarda görevli mahkeme hangisidir?


Kira sözleşmesinde yetkili mahkeme:

Kira sözleşmesine dayanan her türlü davalar ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’ dir.


Eğer kira alacağı yada Tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre görevli mahkeme belirlenir.


Tahliye davalarının taşınmazın aynına ilişkin olmadığı için ,taşınmazın bulunduğu yerde açılması zorunluluğu yoktur. Davalının ikametgahında (HUMK Madde 9) yada Aktin yapıldığı yerde (HUMK Madde 10) ve ya yetki sözleşmesi yapılmış ise belirlenen yerde tahliye davası açılabilir.


Kira sözleşmesinden cayma hakkı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com