23 / 12 / 2024

Kira sözleşmesini yenilemeyenler yandı!

Kira sözleşmesini yenilemeyenler yandı!

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin bazı kuralları bulunuyor. Peki, sözleşme yenilenmese neler oluyor? İşte detaylar...



Evini kiraya veren kişinin olduğu kadar kiracının da kiralanan konutta belli başlı hakları bulunuyor. Söz konusu haklar konusunda kiracıların en çok merak ettiği soruların başında kira sözleşmelerine ilişkin sorulan sorular oluşturuyor. Peki “1 senelik kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?” İşte kira sözleşmesine ilişkin tüm merak edilenler...

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir yapının kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniliyor. TGRT'de yer alan detaylara göre,  Kira sözleşmesi kiracı ve kiraya veren kişi arasında yapılıyor. Bu sözleşmenin üzerinde hem kiracının hem de kiraya veren kişinin belli bazı hakları oluyor.

Kira sözleşmesini yenilemeyenler yandı!

1 SENELİK KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENMEZSE NE OLUR?

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli zamanda sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmazsa, sözleşme aynı şartlar altında bir yıl için uzatılmış oluyor. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor.

Kira sözleşmesini yenilemeyenler yandı!

KİRA KONTRATI HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ OLUR?

Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüz sayılıyor. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir bölümünün hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemiyor. Ancak bu hükümler olmadan sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılır ise sözleşmenin tümü kesin olarak hükümsüz oluyor.

Kira sözleşmesini yenilemeyenler yandı!

YENİ YAPILAN KİRA KONTRATI İPTAL OLUR MU?

Kiraya veren ev sahibi, kira sözleşmesini;

Kiralananı kendisi, altsoyu, eşi, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer vatandaşlar için konut yahut işyeri gereksiniminden dolayı kullanma zorunluluğu bulunuyor ise,

Kiralananın tekrar inşası veya imarından dolayı esaslı onarımı, genişletilmesi veya değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkansız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin bitiminde, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya dair genel hükümlere göre fesih dönemine ve iptal bildirimi için öngörülen sürelere uyularak kaydedilen tarihten başlayarak bir 1 ay içerisinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise durum şöyle; kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 sene geçtikten sonra, genel hükümlere dayanarak fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.

İkinci el araba piyasası yüzde 10 geriledi! Arabasını satamayanlar arsa, ev ve arazi ile takas etmeye başladı!

Togg elektrikli otomobil satışlarını tetikledi!

Dolarda büyük depreme hazır olun! Tunç Şatıroğlu dört gözle beklenen o tarihi açıkladı!


Geri Dön