Kira sözleşmesinin geçerlilik şartları!
Gayrimenkul kiralamalarında tarafların anlaşma sağlaması halinde kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir?
Gayrimenkul sahipleri, ev veya işyerlerini kendileri kullanmadığı dönemlerde kiraya vererek kazanç elde edebiliyor. Bu esnada gayrimenkul bir tanıdığa kiraya verilebileceği gibi, emlakçı aracılığı ile bulunan bir kimseye de kiralanabiliyor. Tarafların anlaşma sağlaması halinde kira sözleşmesi imzalanıyor.
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği anlaşma oluyor.
Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.
Kira sözleşmesinin geçerlilik şartları
Kira sözleşmesinin herhangi bir geçerlilik şartı bulunmuyor. Kanunen kira sözleşmesi uygulamalarında gayrimenkul kiraları için matbu kira sözleşmeleri taraflar arasında akdedilse dahi bu sözleşmenin kurulması için geçerlilik şartı olmuyor. Sözleşmenin yazılı olarak yapılması yalnız ispat açısından önem taşıyor.
Bunun dışında sözlü olarak yapılan anlaşmaya istinaden yapılan kiralamalar da kanun karşısında geçerli oluyor. Kiralama, abonelikler ve faturalarla da ispat edilebiliyor.
Kira sözleşmesinin kiracı tarafından feshi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com