Emlak Terimleri

Kira sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?

Gayrimenkulün kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Peki, kira sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?

Kira sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?

Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ kira sözleşmesi olarak tanımlanıyor. 


Gayrimenkulün kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. 


Taraflar arasında imzalanan bu sözleşme gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasındaki anlaşmayı belgelendiriyor. Tarafların noter huzurunda imzalayabildikleri kira sözleşmesi, noter olmadan da bir şahit huzurunda taraflar arasında imzalanabiliyor.


Kanunen belli bir şekil şartı olmadığından sözleşmenin, yazılı veya sözlü olarak yapılması mümkün olduğu gibi, tarafların, aralarında kira ilişkisi olduğu yönündeki davranışları da sözleşmenin kurulması için yeterli sayılıyor. Peki, kira sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?


Kira sözleşmesi şekil şartı!

Kira sözleşmeleri hazırlanırken uyulması gereken bir şekil şartı bulunmuyor.  Kira sözleşmesinin varlığını ispat etmek davacıya düşüyor. Sözleşme noter huzurunda yapılmış olabilir. Sözleşmenin noter huzurunda yapılmış olması tarafların imza inkarında bulunamayacağı anlamına geliyor. Sözleşme yazılı olarak yapılmamışsa ve yıllık kira geliri toplamı HUMK 288. maddede belirtilen tutarı aşıyor ise yazılı bir belge ile ispat zorunluluğu doğuyor. Davada tanık dinlenmesi mümkün olmuyor. 


Kimler kira sözleşmesi yapamaz?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com