Emlak Terimleri

Kira sözleşmesinin şerhi nedir? Kira sözleşme şerhi ne işe yarar?

Gayrimenkul sahibinin, zaman zaman kendi evini kullanma ihtiyacı doğabilir veya evini üçüncü bir kişiye satma düşüncesi oluşabilir. Bu gibi durumlarda, kiracılar arasında kira sözleşmesinin feshedilmesi gerekebilir. Fakat, kiracının tapu kaydına "kira şerhi" düşülmektedir. KİRA ŞERHİ NASIL YAPILIR? Kira sözleşmesinin tapu kaydına işlenmesi için kira şerhi düzenlemek gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşmaya dayanır

KİRA ŞERHİ NEDİR?

Kira şerhi, gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında yapılmış olan kira sözleşmesinin tapu kütüğünde resmi olarak kayıt altına alınması işlemidir.

KİRA ŞERHİ NASIL YAPILIR?

Kira sözleşmesinin tapu kaydına işlenmesi için kira şerhi düzenlemek gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşmaya dayanır. Kira şerhi, taşınmazın tapu kütüğünün şerhler bölümüne eklenerek resmi olarak tescillenir. Ancak başvuru yapacak tarafın yetkilendirilmesi ve kira sözleşmesinin noterde imzalanmış olup olmadığı bazı önemli şartlara bağlıdır.

Eğer kiracıya tek taraflı şerh yetkisi verilmişse ve kira sözleşmesi noterde imzalanmışsa, kira şerhini düzenlemek için sadece kiracının başvuruda bulunması yeterli olacaktır. Fakat, eğer kiracıya şerh yetkisi verilmemişse ve kira sözleşmesi noterde imzalanmamışsa, kira şerhini düzenlemek için bu kez gayrimenkul sahibinin başvuruda bulunması gerekecektir.

 

KİRA ŞERHİ İÇİN GEREKEN BELGELER 

Kira şerhi düzenlemek için tapu kaydının şerhler sütununa bazı belgelerin sunulması gerekmektedir. Bu belgeler şunlardır:

KİRA SÖZLEŞMESİNİN TAPUYA ŞERHİ NE İŞE YARAR?

Kira sözleşmelerinin tapu siciline şerh olarak işlenmesi, özellikle uzun süreli işyeri kira sözleşmelerinde tercih edilen bir uygulamadır ve kiracıyı korumak amacıyla önemli bir işlemdir. Bu şerh, taşınmazın 3. kişilere satılması durumunda kiracının haklarını güvence altına alır.

Normal şartlarda, bir taşınmazın kiracısıyla birlikte satılması durumunda, yeni malikin kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmaktadır. Bu durum, kiracının aniden evini terk etmek zorunda kalmasına ve mağduriyet yaşamasına neden olabilir. Ancak, tapu kütüğüne işlenmiş bir kira sözleşmesi şerhi, kiracının bu tür bir durumda korunmasını sağlar.

Arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor: Artık ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ sözüyle kiracı çıkarılamayacak! 

Ev sahipleri dikkat: Yüksek kiraya haksız kazanç cezası geliyor, hapis yatabilirsiniz...

Kira krizi satılık konut sayısını artırdı!