28 / 04 / 2024

Kira stopaj vergisi ödenmezse ne olur? Kiracı tahliye edilebilir mi?

Kira stopaj vergisi ödenmezse ne olur? Kiracı tahliye edilebilir mi?

Kira stopajı, ticari gayrimenkul amacıyla kiraya verilen alanların brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergi türü olarak biliniyor. Peki, kira stopaj vergisi ödenmezse ne olur? Kiracı tahliye edilebilir mi? İşte konu hakkında tüm detaylar...



Ticari gayrimenkullere uygulanan bir tür vergilendirme sistemine kira stopajı deniyor. Bu doğrultuda kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan ödenmesi gereken vergi olarak da ifade edilebiliyor. Böylece daha kolay ve düzenli bir şekilde vergiler ödenmiş oluyor. 

Ticari gayrimenkullerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergi olarak kira stopajı öne çıkıyor. Bu ödeme 1 yıl içerisinde mart ve temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit üzerinden ödenebiliyor. Bu sebepten dolayı kira stopajının mart ayında beyan edilmesi gerekiyor. İki eşit taksit üzerinden ele alınıyor ve daha sonra mart ile temmuz aylarında ödemesi gerçekleştirilebiliyor. 

Bir işyeri kiralaması yapan tüm kiracılar kira stopaj vergisini ödemekle yükümlü oluyorlar. Mülk sahibinin kira stopaj vergisi için hiçbir sorumluluğu bulunmuyor. Net kira bedeli 1.000 TL olan kiracının brüt kira bedeli 1.250 TL’dir. Bu tutarın yüzde 20’si olan 250 TL ise stopaj vergisi olarak devlete ödenmek zorundadır. 
 


Geri Dön