Emlak Terimleri

Kira süresinin bitiminde tahliye olur mu?

Kira sözleşmesinde kira bedeline, kira ödeme tarihine, kira süresine ve kira artış oranlarına yer veriliyor. Peki, kira süresinin bitiminde tahliye olur mu? Kira süresinin bitimi tahliye nedeni olur mu?

Kira süresinin bitiminde tahliye olur mu?

Kiracı ve mal sahibi, aralarında yaptıkları anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalıyor.


Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Sözleşme kapsamında, kira bedeline, kira ödeme tarihine, kira süresine ve kira artış oranlarına yer veriliyor. Peki, kira süresinin bitiminde tahliye olur mu?


Yapıla kira kontratında açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor.


Ancak taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşüyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi..

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.


Taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında fesih..

Taraflardan her biri, bir taşınmaza veya taşınır bir yapıya ilişkin kira sözleşmesini yerel âdette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir âdetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir.


Ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları nelerdir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com