28 / 04 / 2024

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

Ev sahipleri ve kiracılar, kira artış oranını belirlemek amacıyla kira tespit davasına yöneliyor. Peki kira tespit davası nasıl açılır? Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?



Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar büyümeye devam ederken, kira tespit davası da sık sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Kira tespit, tahliye, uyarlama, kontrat kaynaklı sorunlar, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar, aidata ilişkin davalar 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk sürecine tabi tutuldu. Bu kapsamda ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda. Davalar ardından açılabiliyor. 

"Konut sahibim orantısız zam yaptı, ne yapacağım?" diye düşünen kiracılar, internet üzerinden kira tespit davasının nasıl açılacağını, masrafları kimin ödeyeceğini merak ediyor. 

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

KİRA TESPİT DAVASI NEDİR? NE ZAMAN AÇILIR? 

Kira tespit davası, genellikle kiraya veren ile kiracının konut ve çatılı işyeri kiralarında kira bedeli üzerinde yapılacak artış miktarı üzerinde anlaşmaya varamaması halinde açılıyor. 

Türk Borçlar Kanunu’na göre kişiler kira sözleşmesinin 5 seneyi doldurmuş olması şartıyla her zaman kira bedelinin tespit edilmesini isteyebilir. 

Kira tespit davası, hem ev sahibi hem kiracılar tarafından açılıyor. Bu davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri; yetkili mahkeme ise gayrimenkulün olduğu yer mahkemesi oluyor. 

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

KİRA TESPİT DAVASI ŞARTLARI NELER 2024? 

Kira tespit davası, belirli şartlar kapsamında açılabiliyor. İşte o şartlar: 

Kiracının kira bedeli ile ilgili fahiş fiyat şikayeti çerçevesinde  açılan bu davanın herhangi bir süre şartı mevcut değil. 

Kira bedeli yabancı bir para pirimi üzerinden belirlenmiş olması halinde bu durumda da 5 sene dolmadan kira bedeli tespiti için dava açılamaz. 

Eğer kiracı ile konut sahibi arasında ortak bir karara varılamamış ve 5 yıldan daha az bir kira sözleşmesi bulunuyorsa, TÜFE’ye göre 12 aylık ortalama çerçevesinde yeni kira bedeli tespit ediliyor. 

Yeni kira dönemi başlamadan 30 gün öncesinde kira tespit davasının açılması halinde, yeni dönem gelmeden kira bedeli tespit edilebiliyor. Ancak tersi durumda yeni döneme yetişemiyor. 

Avukat Serpil Çınar da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Av. Çınar, kira tespit davası kapsamında öncelikle taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin olması gerektiğinin altını çizdi ve bu sözleşmenin yazılı olma şartı olmadığını sözlü de olabileceğini belirtti. 

Ayrıca Çınar, davayı açan tarafın, dava açmada hukuki yararının olmasının gerektiğine, şartların oluşmaması halinde de davanın mahkeme tarafından reddedileceğine dikkat çekti. 

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

KİRA TESPİT DAVASINDA MASRAFLARI KİRACI MI ÖDER, EV SAHİBİ Mİ?

Kira bedelinin tespiti davası kapsamında, Türkiye Barolar Birliği tarafından her sene ücret tarifesi açıklanıyor. Söz konusu tarifede belirtilen ücret asgari rakam oluyor. Avukatlar da bu ücret altında vekalet ücreti belirleyemiyor. 

Davaya ilişkin yapılacak yargılama giderleri ise her dosyaya göre değişiyor. Fakat her dava açılırken mutlaka Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükmü gereğince harç ve gider avansı ödenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra tebligat giderleri, bilirkişi veya keşif ücreti de davanın masrafına dahil oluyor. 

Açılan davanın masraflarını, davayı açan taraf ödüyor ve dava süresince belirli ödemeleri yapması gerekiyor. 

Kiracı bu davayı açarsa, masrafları ödemesi gerekiyor ancak uygun bir fiyata kira ödeme imkanı yakalarsa bu giderleri amorti edebiliyor. 

Kira tespit davalarında, taraflar artış oranına dair bir anlaşma yapmamış ise kira bedeli Tüketici Fiyat Endeksindeki 12 Aylık Ortalamalara değişim oranını aşmamak şartıyla hakim tarafından kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenebiliyor. Ayrıca Yargıtayın yerleşmiş kararlarında, eski kiracıya hakkaniyet indirimi uygulanmaması halinde mahkemenin kararına karşılık bozma kararı verilebiliyor. 

14 Şubat Çarşamba altın bilezik fiyatları: 14-18 ve 22 ayar altın bilezik kaç TL? 

ABD'de mortgage faizleri son 9 haftanın zirvesinde!

Erzincan'daki maden faciasında kritik gelişme: Altın için diri fayı 'ölü' gösterilmiş!


Geri Dön