Kira tespit davası neden açılır? Kira artışı hesaplama 2024!
Kira sözleşmesi yapılırken, taraflar kira bedelini özgürce belirleyebiliyorlar. Ancak bazı durumlarda ev sahipleri ve kiracılar kira bedelinde anlaşamıyor bu durumda mahkemenin yolu tutuluyor. Peki kira tespit davası neden açılır? Kira artışı hesaplama 2024...
Kira sözleşmesi, ev sahibinin, gayrimenkulün kullanılmasını ya da kullanmayla beraber ondan faydalanılmasını kiracıya bırakmayı, bıracının da kira bedeli ödemeyi üstlendiği bir anlaşma örneği olarak belirtiliyor.
Kira sözleşmesi yapılırken, taraflar kira bedelini özgürce belirleyebiliyorlar. Fakat, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin mülk sahibi tarafından feshedilmesi belirli şartlara tabi tutuluyor.
Kira bedeli, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını aşmayacak şekilde belirlenebiliyor. Ancak kira bedellerine 2022 yılında getirilen yüzde 25 sınırı sebebiyle, ev sahipleri ile kiracılar yeni kira bedellerinde sık sık anlaşmazlıklar yaşıyor. Bu çerçevede de kira tespit davası gündeme geliyor.
KİRA TESPİT DAVASI NEDEN AÇILIR 2024?
Bazı durumlarda kira sözleşmesi çerçevesinde kiracının ödemekle yükümlü olduğu kira bedelinin hakim tarafından tespit edilmesi gerekebiliyor. Kira tespit davası sonucunda kurulan hükümle beraber taraflar arasındaki hukuki ilişkide bir değişiklik oluyor ve kira bedeli yeniden belirleniyor.
Kira tespit davası, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşma yapmaları fakat anlaşmaya göre kira bedelinin ne olacağı hususunda uyuşmazlık yaşamaları durumunda açılabiliyor.
Kira sözleşmesinin taraflarınca kira artış oranına ilişkin bir anlaşma olup olmadığı önemli olmaksızın, 5 seneden uzun süren kira sözleşmelerinde tarafların kira bedelinin belirlenmesi için kira tespit davası açma hakkı bulunuyor.
KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?
Konutlarda; 1 Temmuz 2024’e kadar geçerli olmak üzere kira bedelleri bir önceki yılı geçmemek koşulu ile en fazla yüzde 25 oranında artırılabiliyor. Yüzde 25 kira artış oranı, mevcut kira bedelini ile 25’i çarpıp, sonrasında çıkan tutarı 100’e bölerek hesaplanabiliyor. Burada ortaya çıkan rakam kira artış miktarı oluyor. Bu miktar, güncel kira bedeline eklenerek zamlı kira bulunuyor.
Yüzde 25 zam sınırı, 5 yılını dolduran kiracıların kira artışı için geçerli olmuyor. 5. Kira yılı dolan kira sözleşmelerinde, yeni kira bedeli TBK m. 344/3 kapsamında belirleniyor.
Yani yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hakim tarafından TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri dikkate alınarak hesaplanıyor.
İnşaat demiri fiyatları ne kadar? 1 ton inşaat demiri fiyatı resmen fırladı! 1 Nisan 2024 demir fiyatları |