27 / 04 / 2024

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı kira tespiti ile uyarlamanın farklarını ve iki durumun nasıl dava konusu olacağını merak ediyor. Peki kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir?



Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira zammı anlaşmazlıkları, yüzde 25 zam sınırlamasından sonra katlanmıştı. Milyonlarca ev sahibi ve kiracı kira tespiti ile uyarlamanın farklarını merak ediyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde tespit ile uyarlama konularını kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, bir kira tespit davasında davacının kiranın uyarlanmasını talep ettiğine dikkat çekerek, 'Bu dava bir kira tespit davası ile birlikte uyarlanmasını talep eden dava mıdır? Nasıl bir karar verilir?' sorularını yöneltti. 

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

HER İKİSİ BİRDEN DAVA KONUSU OLAMAZ

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta, bunun yaygın bir probleme işaret ettiğine dikkat çekerek başladı. "Kiracı kiralayan ilişkisi içinde kiraların yükseltilmesi talebi özellikle önem arz etmektedir" diyen Heper, uzun zamandır kira tespitleri yani kiraların artırılması talepleri için uzun uzun açıklamalar yaptığını, bugün ise bir de kira uyarlama konusunun gündemde olduğunu belirtti. 

Tamer Heper, konuya ilişkin "Meskenlerde kira artışı yüzde 25 ile kısıtlanınca, kiraya verenler kira tespiti talepli dava açmaktansa bu yüzde 25 ile bağlı kalınmayan kira uyarlaması davası açmaya yönelmeye başladılar" açıklamasında bulundu. 

Fakat dava dilekçesinde kiranın uyarlama yolu ile tespitinin talep edilmesini isteyenlerle karşılaştıklarının altını çizen Heper, bir davanın ya kira tespiti talepli açılabileceğini ya da uyarlama talepli açılabileceğini söyledi. 

Yazısında "Uyarlama talepli açıldı ise Türk Borçlar Kanunu 138’inci madde kapsamında incelenir, kira tespiti talepli ise Türk Borçlar Kanunun 344’üncü maddesi çerçevesinde incelenir. Her ikisi birden bir dava konusu olamaz" açıklamasını yapan Heper, bu şekilde bir taleple karşılaşıldığında dava dilekçesinin içeriğine göre incelemede bulunulur ya da böyle bir ayrım yapılamıyor ise davacıdan talebinin açıklanması istenir. 

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

Tamer Heper, "Kira tespit talebinin de meskenlerde 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25’lik sınırlama gündeme gelebilir, işyeri ise ve beş seneyi aştı ise hak ve nasafet kuralları çerçevesinde rayiç değerler gündeme gelir" ifadelerini kullandı fakat uyarlama talebinde en önemli unsurun şlem temelinin çökmesi meselesinin araştırılması, edimler arasında uçurum var mı yok mu, çekilmezlik hali oluşmuş mu, oluşmamış mı gibi detaylara bakılması olduğuna dikkat çekti.

Heper, uyarlama kapsamında talep tarihi ile kira tespitine imkan tanıyacak yakın tarihler göz önüne alınarak inceleme yapıldığının altını çizdi ve iki konunun birden hiçbir zaman dava konusu yapılamayacağını yineledi.

Heper, konuya ilişkin yazısını "Bu sebeplerle davayı açacak olan kişinin bu hususları bilmesi ve davasını bilerek açması gerekli" diyerek tamamladı.   

46 bin konut yıl sonu hak sahiplerine teslim edilecek!

88 genç bir araya gelerek Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım Şirketi’ni kurdu!

Zeytinyağı 11 ayda yüzde 120 zamlandı! Fiyatlar 600 TL’yi bulacak!


Geri Dön