31 / 10 / 2024

Kira uyarlama davası açmak mantıklı mı? Hangi şartlarda açılabilir?

Kira uyarlama davası açmak mantıklı mı? Hangi şartlarda açılabilir?

Son zamanlarda kira tespit ve kira uyarlama davaları sosyal medyada sık sık gündem oluyor. Peki kira uyarlama davası açmak mantıklı mı? Kira uyarlama davası neden açılır? İşte detaylar...




Haziran 2022 tarihinde yürürlüğe alınan konut kiralarına yüzde 25 zam sınırlaması sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki zam tartışmalarının katlanarak artmasına neden oldu. Taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelere taşınırken, adliyelerde kira davaları yoğunluğu oluştu. 

Ev sahipleri, yüzde 25 zam sınırı sebebiyle evlerinin kira bedellerinin rayiçlerden çok düşük kaldığına ve kiracılarının neredeyse bedava oturduğuna dikkat çekerek kira tespit davası açmaya başladı. Diğer yandan da kira uyarlama davaları gündeme geldi. 

Hem ev sahipleri hem kiracılar kira tespit ve kira uyarlama davaları ile ilgili yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Sosyal medyada da bu konu sık sık gündem oluyor. 

Barınma sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak için, 'Sorunları çözmenin ilk adımı onları görünür kılmaktır' mottosuyla yola çıkan Kira Günlükleri isimli sayfa, https://x.com/kiragunlukleri resmi X sosyal medya hesabından kira uyarlama davası ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Söz konusu paylaşımda "Kira uyarlama davası diye bir şey yokmuş diye gelen bir mesaj üzerine belirtmek isterim ki;

Kira uyarlama davası diye bir dava var. Ancak bu dava, döviz ve enflasyon bahane edilerek açılamaz; açılırsa dava reddedilir. Nedenini merak edenler, aşağıda alıntıladığım yazımızı okuyabilir.

Ayrıca, vatandaşlara bir avukatın bilmesi ve yapması gereken bilgileri verirken dikkatli olunmalıdır. Yarım bilgi, insanın başını daha çok ağrıtır. Kiraya veren veya kiracı olarak nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklamak önemlidir; ancak her olayın kendi iç dinamikleri farklıdır ve bu detaylara özen göstermek gerekir" ifadeleri yer aldı. 

Bunun nedeni ise bir başka yazıda şu şekilde açıklandı:

"loğumuzda yayınlanan "Uyarlama Davalarında Son Durum" başlıklı yazımızda kira sözleşmelerinde uyarlama istenip istenemeyeceğine ilişkin detaylı bir yazı yayınladık. Kısaca belirtmek gerekirse, farklı Bölge Adliye Mahkemeleri farklı kararlar verse de, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi dışındaki diğer Bölge Adliye Mahkemeleri şu anda uyarlama istenemeyeceği görüşündeler.

Ancak daha ilginci, ev sahiplerinin uyarlama taleplerini reddeden ilk derece mahkemesi kararlarında dayanak olarak gösterilen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2014/13-1614 Esas ve 2014/900 Karar sayılı kararıdır. Söz konusu kararla ilgili yorumda bulunmaktan ziyade, sadece kararın içeriğinden alıntı yapmayı daha uygun buluyorum:

"...Yukarıda açıklandığı gibi, Türkiye’de yıllardan beri ekonomik paketler açılmakta, ancak istikrarlı bir ekonomiye kavuşulamamaktadır. Devalüasyonların ülkemiz açısından önceden tahmin edilemeyecek bir keyfiyet olmadığı, kur politikalarının her an değişebileceği bir gerçektir. Devalüasyon ve ekonomik krizlerin aniden oluşmadığı, piyasadaki belli ekonomik darboğazlardan sonra meydana geldiği bilinmektedir. Ülkemizde 1958 yılından beri devalüasyonlar ilan edilmekte ve sık sık para ayarlamaları yapılmakta, Türk parasının değeri dolar ve diğer yabancı paralar karşısında düşürülmektedir. Ülkemizdeki istikrarsız ekonomik durum davacı tarafından tahmin edilebilecek bir keyfiyettir. Somut olayda uyarlamanın koşullarından olan öngörülmezlik unsuru oluşmamıştır. Nitekim aynı ilkeler, Hukuk Genel Kurulu'nun 15.10.2003 gün ve 2003/13-599 E.-2003/599 K.; 07.05.2003 gün ve 2003/13-332 E.-2003/340 K. sayılı kararlarında da benimsenmiştir."

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bu kararıyla “Ülkemizdeki istikrarsız ekonomik durum davacı tarafından tahmin edilebilecek bir keyfiyettir” demek suretiyle ev sahiplerinin kira sözleşmesi yaparken 5 yıl içinde çıkacak krizleri öngörmesini ve ona göre hareket etmesi gerektiğini belirtmektedir.

İşte bu nedenle, enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle kira bedelinin rayicin çok altında kaldığı gerekçesiyle açılan uyarlama davaları ilk derece mahkemeleri tarafından reddediliyor. Bu da kiracı ve kiraya verenler arasındaki iletişimin zedelenmesine, taraflar arasında huzursuzlukların oluşmasına, Sulh Hukuk ve İcra Hukuk Mahkemelerinin iş yüklerinin artmasına ve yargılama sürelerinin uzamasına neden olmaktadır." 

Kira uyarlama davası açmak mantıklı mı? Hangi şartlarda açılabilir?

Peki vatandaşlar kira uyarlama davası ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Kira uyarlama davası açmak mantıklı mı? Hangi şartlarda açılabilir?

Mutfaklara ateş düştü! Zirveye çıkan tüp fiyatlarında son dakika! İşte Aygaz, Bizimgaz ve İpragaz güncel tüp fiyatları

Ev sahipleri dikkat! Tadilat nedeniyle tahliyede aranan bu şartı biliyor musunuz? 

Son 6 senede aynı konutun fiyatı, 53 asgari ücret kadar arttı! Konut ve asgari ücrette dikkat çeken hesap!


Geri Dön