Ekonomi

Kira uyuşmazlık davaları patladı! Peki, ev sahipleri hangi durumda kiracıyı çıkarabilir? Kiracıların hakları nedir?

Ev sahipleri fiyat artışlarını bahane ederek kiraları fahiş oranda artırmak isterken, kiracılar ise alım gücündeki gerileme nedeniyle buna itiraz ediyor. Uzmanlar konunun hukuki boyutunu inceleyerek ev sahibi ve kiracıların haklarını anlattı.Ev sahipleri yüksek enflasyonu bahane göstererek kiraları yüksek oranda artırmak isterken, kiracılar ise buna karşı çıkıyor

Ev kiralarındaki fahiş orandaki artışlar kiracılar ile ev sahipleri arasındaki tartışmaları artırdı. Ev sahipleri yüksek enflasyonu bahane göstererek kiraları yüksek oranda artırmak isterken, kiracılar ise buna karşı çıkıyor. Bu da ister istemez son aylarda kira uyuşmazlığı nedeniyle mahkemelerde çok sayıda davanın açılmasını beraberinde getiriyor.

Kira uyuşmazlık davalarındaki artış nedeniyle artık davadan önce arabulucu yöntemi devreye girecek. Avukat Mustafa Nazif Yıldız, uyuşmazlık için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmanın 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu hale geleceğini açıkladı.

Yıldız’ın verdiği bilgilere göre, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kanuna göre; artık kira ilişkisinden doğabilecek uyuşmazlıklar dava şartı arabuluculuk kapsamına alınacak. Düzenleme 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak. Buna göre dava açılmadan önce arabuluculuk yolu ile sorunun çözümü aranacak.

KİRA DAVALARI PATLADI

Yıldız, son dönemde hızlı artan kira fiyatları ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirdiğini belirterek dava sayılarında patlama yaşandığını ifade etti. Özellikle ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ekonomik ortam ve yakın zamanda yaşanan Kahramanmaraş deprem felaketlerinin yol açtığı göçlerin kira piyasalarını etkilediğini kaydeden Yıldız, son zamanlarda mülk sahibi-kiracı uyuşmazlıklarının sayısında çok ciddi bir artış yaşandığını ifade etti.  

Avukat Yıldız, ev sahiplerinin hangi durumlarda kiracıyı çıkarabileceğine ilişkin ise mülk sahibinin, kira sözleşmesindeki yükümlülüklere uymaması nedeniyle tahliye işlemleri başlatabileceğini belirtti. Ayrıca Yıldız, ev sahibinin, gerçek ve samimi bir ihtiyaca dayanması koşuluyla kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için kullanma zorunluluğu varsa kiracının tahliyesini isteyebildiğini dile getirdi.

KİRADA TAVAN SINIR YÜZDE 25

Avukat Nazif Yıldız, mesken amacıyla kullanılan konutların kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak artışlar için yüzde 25 tavan sınırının belirlendiğine işaret ederek işyerlerinde ise 12 aylık TÜFE ortalamasının, kira artışlarında yasal sınırı oluşturduğunu kaydetti. Yıldız, böyle bir durumda yasal artış yapılması ve ödemelerin zamanında yapılması durumunda kiracının bu nedenle tahliyesinin söz konusu olamayacağını söyledi.

KİRACININ EV SAHİBİNE KARŞI HAKLARI

Avukat Yıldız, mülk sahiplerinin beşinci yılını dolduran kiracısına karşı istediği kira bedelini belirleme hakkı bulunmadığına dikkat çekerek kira sözleşmesindeki oran ile yasal sınırlara uymak zorunda olduğunu ifade etti. Yıldız, ev sahibinin sadece 10 yılını dolduran kiracısının, genel hükümlere göre tahliyesini talep etme hakkı bulunduğunu, kira bedelinin emsallere oranla düşük kaldığı gerekçesiyle kira bedelinde uyarlama davası açabileceğini kaydetti.