Kira

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk 1 Eylül’de resmen başlıyor!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Kabine Toplantısı’ndan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Tunç, son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun 1 Eylül 2023 tarihinde başlayacağını belirtti.Bakan Tunç yaptığı açıklamada konutlardaki kira artış oranına ilişkin olarak yaptığı açıklamada yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacağını dile getirdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Kabine Toplantısı’ndan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Tunç yaptığı açıklamada konutlardaki kira artış oranına ilişkin olarak yaptığı açıklamada yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacağını dile getirdi. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre Adalet Bakanı Tunç "Tahliye davaları artmış olabilir. Ev sahipleri, kirayı artıramadıkları için tahliye yoluna başvurmuş olabilir. Tahliye davaları da 1 senede bitmiyor" dedi.

Bakan Tunç ayrıca son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun 1 Eylül 2023 tarihinde başlayacağını belirtti. 

İşte konu ile ilgili detaylar...


Son dönemlerde gündemden düşmeyen fahiş kira artışları ve kiracı ile ev sahipleri arasındaki ihtilafa ilişkin önemli açıklamalar yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Zam konusunda yüzde 25'lik bir sınır bulunuyor. Sözleşme olduğu için kira artışı yüzde 25 oranını geçemez. Hukuki bir ihtilaf olur o zaman. Diyelim ev sahipleri yüzde 26 oranında bir zam yapmak istedi. Eğer kiracı imzalamaz ama ev sahibi tahliyeye başvurursa onun da bazı gerekçeleri var. İhtiyaç sebebiyle tahliye zaten yasada var. Bunu önleyemezsin” dedi.

Bakan Tunç ayrıca kira sözleşmesinden dolayı söz konusu bu artırımların yüzde 25’i geçemeyeceğini ifade ederek, "Zam konusunda yüzde 25'lik bir sınır bulunuyor. Sözleşme olduğu için yüzde 25’lik oranı aşamaz. Hukuki bir ihtilaf olur o zaman. Diyelim yüzde 26 yapmak istedi. Kiracı imzalamaz ama. Ev sahibi tahliyeye başvurursa onun da gerekçeleri bulunuyor. Yüzde 25’lik artışı ödemiyorsa o konuda sıkıntı yok. İhtiyaç nedeniyle tahliye zaten yasada var. Bunu önleyemezsin." diye konuştu.

KİRA ARTIŞIYLA DAVALAR ARTTI MI?

Bakan Tunç ayrıca yaptığ açıklamada "kira artışı konusunda davaların arttığı"’ iddialarına ilişkin soruya da "Artmış olabilir. Arttırmadıysa kirayı tahliye yoluna gitmiştir. Bu kiracıyı koruyan bir şey. Tahliye davaları da 1 sene de bitmiyor. Arabuluculuk da 1 Eylül tarihinde başlıyor." dedi.

SİTE AİDATI

Kira davalarında arabuluculuğun eylülde başlayacağını dile getiren Bakan Tunç, bir gazetecinin "Site aidatıyla ilgili bir çalışma var mı ?" sorusuna ise “Şu anda bizim bakanlıkta öyle bir çalışma yok.” yanıtını verdi.

 

Otomobil ve ev krizi nasıl çözülür?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İşte 2023 kira kontrat örneği!

Tahliye ve kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!