Kira uyuşmazlıklarında yeni kriz: Sulh hukuk mahkemelerine dosya yağıyor!
Ev sahbi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar gün geçtikçe artıyor. Fahiş kiraların önünü kesmek isteyen hükümet yüzde 25 kira zam sınırı getirdi. ancak bu durum ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaları alevlendirdi.
Yaşanan tartışmaların mahkemelerde yoğunluğa neden olmaması ve gerek ev sahibi gerekse kiracı açısından zaman kaybını önlemek, sorunları erken çözüme kavuşturmmak amacıyla arabuluculuk sistemi hayata geçirildi.
Ancak adliyelerdeki kiracı-ev sahibi davalarının sayısı her geçen gün artıyor. Dosya yoğunluğu sebebiyle kira uyuşmazlıklarında 1 sene sonraya duruşma günü veriliyor.
Cumhuriyet'ten Rengin Temoçin'nin haberine göre, kiracı ve ev sahipleri arasındaki gerilim devam ediyor. Avukat Tuğçe Duygu Köksal, sosyal medyadan, aralık ayında kira uyuşmazlığı üzerine açılan bir davada duruşma tarihinin 1 sene sonraya verildiğini kaydetti.
Arabuluculuk uygulaması ile kira uyuşmazlıklarına dair dosyaların azalacağı belirtilse de mahkemelerdeki yoğunluk devam ediyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül 2023'ten itibaren uygulamaya konulan kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemine aralık ayının ortasına kadar 76 bin 780 başvuru olduğunu, bunlardan 32 bin 98’inin anlaşmayla sonuçlandığını belirtti.
Konuya ilişkin konuşan Avukat Ruşen Gültekin, normalde bir kira uyuşmazlığının ortalama olarak bakanlığın verdiği sürelerde 1 sene içerisinde bitmesi gerektiğine dikkati çekerek, "O davalar açılırken hedef süre koyuyorlar. Hedef süreleri hepsi şu anda uygulanamaz hale geldi” dedi.
Arabuluculuk uygulamasının işe yaramadığını kaydeden Gültekin, “İstanbul’daki sulh hukuk mahkemelerine dosya yağıyor. Mahkeme önünde en fazla 400-500 dosya varken, bu dosya sayısı 2-3 bine çıktı. Arabuluculuk, davaları 2-3 ay erteledi ama şimdi davalar artmaya başladı” ifadelerini kullandı.
KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINA ALINDI
Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine dair uyuşmazlıklar, komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar ve kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı.
Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar kapsamında, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk çerçevesinde olduğu açıkça düzenlendi.
Taşınmazın devrine ya da taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar, ihtiyari arabuluculuğa elverişli hale getirildi. Arabuluculuğa dair Türkiye'nin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi'nin, iç hukukla uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler gerçekleştirildi. Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirildi.
Ticari uyuşmazlıklar bakımından, taraf avukatları ve arabulucunun beraber imzaladığı anlaşma belgesinin, -icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın- ilam niteliğinde belge sayılacağı kabul edildi.
Asgari ücret zammından sonra ev sahipleri harekete geçti! Zam dönemi dışında kira artışı yapılır mı?
Borsa yatırımcıları, temettü yatırımlarında nelere dikkat etmeli?