Vergi

Kira vergisinde hangi durumlarda indirim yapılır?

Kiracısı ödeme yapmayan, kardeşiyle ortak kira alan, döviz üzerinden gelir elde eden vergisini nasıl ödeyecek? Kira vergisinde hangi durumlarda indirim yapılır? Tüm sorularınızın cevapları bu yazıda...

Mart ve Temmuz ayında iki eşit taksitte ödenecek olan kira geliri vergisinde beyanname doldururken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Yazı dizimizle, kira vergisi mükelleflerinin işini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu yazımızla, beyanname doldururken, aklınıza takılabilecek sorulara cevap vermek istiyoruz. ? Evimi döviz üzerinden kiraladım. Vergisi nasıl hesaplanır? Kira bedelinin döviz olarak alındığı durumlarda vergi, bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuruna göre Türk Lirası'na çevrilerek hesaplanır. ? Konutum kirada ancak, 6 aydır kira alamıyorum. Yine de kira gelir vergisi verecek miyim? Tahsil edilememiş kira gelirlerine vergi uygulanmaz. Tahsil edilmiş tutarlara bakılarak vergi belirlenir. ? Kirada evim var ama kendim de kirada oturuyorum. Acaba benim vergi ödemem gerekiyor mu? Sahibi oldukları konutları başkalarına kiraya vererek, kirada oturanlar, ödedikleri kira bedellerini, beyannamelerinde gider olarak göstererek, kira vergisinden indirebilir. Lojman ve yurt dışında oturanlar da dahil. ? Kirada 2 evim var. Beyanname verirken ikisinden de istisna tutarını düşebilir miyim? Birden fazla konutunu kiraya verenler, bunlardan sadece biri için 3 bin 300 liralık istisnadan yararlanabilir. ? Kız kardeşimle kirada olan ortak bir evimiz var. Ayrı ayrı beyanname mi hazırlamalıyız? Kira geliri elde eden her kişi beyanname verir. Konutun birden fazla kişiye ait olması halinde, her konut sahibi beyanname hazırlar. Kardeşiniz de, siz de 3 bin 300 liralık istisna tutarından ayrı ayrı yararlanarak, beyanname doldurursunuz. ? Geçen yıl beyannamemi götürü gider yöntemine göre beyan ettim. Bu yıl gerçek gider yöntemini seçebilir miyim? Kira geliri beyanı 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yöntemlerinden biri seçilerek yapılır. Götürü gider yönteminde, 3 bin 300 liralık istisna düşüldükten sonra, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe bu yöntemden dönemez. Yani siz bu yıl da götürü gider yöntemi ile beyannamenizi doldurmak zorundasınız. 


EVRAKLARINIZI 5 YIL SAKLAYIN

Kira gelir vergisi iki şekilde beyan edilir. Birincisi gerçek gider yöntemi, diğeri götürü yöntemidir. Götürü yöntemi ile 1 liralık masrafınız olmasa bile, verginin yüzde 25'ini düşebilirsiniz. 2 yıl da bu yöntemden dönemezsiniz. Gerçek gider yöntemi ile konut için yaptığınız indirime konu olan tüm giderlerinizi belgeleyerek, vergiden düşersiniz. Burada unutmamak gereken en önemli husus, gider gösterdiğiniz evraklarınızı 5 yıl boyunca saklamak zorunda olmanız. Maliye Bakanlığı, 5 yıl içerisinde istediği zaman kapınızı çalarak, 'Beyan ettiğiniz evraklarınızı gösterin' diyebilir ve evraklarınız yoksa ceza alabilirsiniz. 


FAİZLER CEPTE KALACAK

Gerçek gider yöntemini seçtiğinizde verginizden düşebileceğiniz dikkat çekici bir kalem de faizlerdir. Kiraya verdiğiniz evinizi banka kredisi kullanarak satın aldıysanız, 'ödediğiniz faizleri' verginizden düşebilirsiniz. 


Takvim / Özlem KAMER TERCANLI