Vergi

Kira vergisinden hangi giderler düşülür?

Kira geliri olanlar dikkat! Beyanname dönemi başladı. 2014'te evinizden elde ettiğiniz kira geliri 3 bin 300 liranın üzerindeyse son tarih 25 Mart Çarşamba. Peki Kira vergisinden hangi giderler düşülür?

2014'te elde edilen kira gelirleri için beyan dönemi başladı. Evi ya da işyerinden kira geliri elde edenlerden, belirlenen istisna tutarını aşanların 25 Mart'a kadar beyanname vermesi gerekiyor. Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna, 2014 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin 300 lira olarak tespit edildi. Yani 2014 mesken kira geliri 3 bin 300 lira ve altında olan ev sahipleri vergiden muaf; beyanname vermiyor ve vergi ödemiyor. Ancak bu tutarın üstündeyse beyanname verilmesi gerekiyor. Kira geliri beyanı 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 300 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masraf olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinden istisna düşülüyor. Ardından, beyan edilen masraflar indirilerek, vergi hesaplanıyor.


Gerçek giderde düşülen giderler şöyle: 

 Kiraya verilen konut, son 5 yıl içinde satın alınmışsa, evin satın alma bedelinin yüzde 5'i. 

 Ev kiraya verilip, kiraya çıkılmışsa, oturulan evin kira bedeli. 

 Kira geliri elde edilen konut için ödenen aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, onarım, bakım, idame ve idare giderleri. 

 Kiradaki ev banka kredisi kullanılarak satın alınmışsa, kredinin faizleri. 

 Konut için vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları. 

 Amortismanlar. 

 Konut ile ilgili ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar. 

 Belgelenen eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamalarının belli yüzdesi. 

 Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile konut sahibinin kendi ödediği prim (SSK, Bağ-Kur gibi sigorta ödemeleri) ödemelerinin belli yüzdesi vergi 

matrahından düşülür.


ÖDEME 2 TAKSİTTE

 GELİR vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. 

 BEYANNAME; vergi dairesine şahsen ya da posta yoluyla verilebiliyor. 

 MÜKELLEFLER, beyannamelerini kendileri verebilecekleri gibi, isterlerse Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de doldurabiliyor. Bu şekilde vergi dairesine gitmeye gerek kalmıyor.


Takvim