Ekonomi

Kira yardımı ne kadar süreyle verilecek, kimler kaç para alacak? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği detaylar!

Adıyaman’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada, depremzedelere yapılacak kira yardımının detaylarını açıkladı. İşte Erdoğan’ın yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren önemli açıklamalarının detayları…

Deprem felaketinin yaşandığı 10 ilde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  bölgedeki incelemeleri kapsamında bugün de önce Adıyaman'da Malatya’da açıklamada bulundu.

Burada vatandaşlara seslenen Erdoğan, Türkiye'nin tarihinin en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıya olduğunu belirterek, pazartesi günü ardı ardına yaşanan, önce 7.7, ardından 7.6 büyüklüğündeki depremlerin çok büyük kayıplara yol açtığını, 10 ilde ciddi yıkımların olduğunu vurguladı.

Bir önceki gün Kahramanmaraş, Hatay ve Adana illerini ziyaret ederek, oradaki durum tespitlerini yaptıklarını anımsatan Erdoğan, dün de Gaziantep, Osmaniye ve Kilis'te olduğunu, burada da durum tespitlerini yaparak, depremzedelerle bir arada olduğunu kaydetti.

Adıyaman’ın ardından Malatya'ya hareket edeceklerini bildiren ve Adıyaman'a ve tüm Adıyamanlılara başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileyen Erdoğan, "Yaşadığımız acıyı tarif etmekte kelimelerin kifayetsiz kaldığını gayet iyi biliyorum" diyerek şöyle devam etti:

"Son tespitlere göre maalesef 10 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 18 bin 991'e yükseldi. Kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı ise 75 bin 523. Bölgeden ayrıca 76 binin üzerinde vatandaşımız talepleri üzerine, ülkemizin diğer illerine tahliye edilmiş, gönderilmiştir.

“KONUTLARI BİR SENE İÇİNDE YAPMIŞ OLACAĞIZ”

Erdoğan, yıkımın nispeten sınırlı kaldığı Kilis ve Şanlıurfa illerinde arama kurtarma çalışmalarının tamamlanıp, enkaz kaldırma çalışmalarına geçildiği bilgisini vererek, diğer illerdeki arama kurtarma çalışmalarını, ise altında insan olan hiçbir bina bırakmayacak kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.

Bir yıl içerisinde bu yıkılan binaları yeniden tip projelerle inşa edip, sahiplerine teslim edeceklerini belirten Erdoğan, bu arada vatandaşlara 10'ar bin lira vereceklerini söyledi.

EV SAHİPLERİNE AYLIK 5 BİN, KİRACILARA 2 BİN TL DESTEK

Erdoğan, şöyle devam etti::

"Tüm bunların yanında, çadırlarda kalmayan, kalmak istemeyen vatandaşlarımızın da kira bedelini ödemek suretiyle konutlara geçmelerini sağlayacağız. Adıyaman'da gidilebilecek konutlar varsa, oralarda kira olarak veya farklı illere geçmek suretiyle, farklı illerde de kiralama suretiyle bir yıl itibariyle buralarda benim vatandaşlarım kalabilecek. Bu arada biz buradaki konutları inşa etmiş, yapmış olacağız. Konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için aylık 5 bin TL, kiracı olanlar içinse aylık 2 bin TL kira yardımı yapacağız."