30 / 04 / 2024

Kira zam oranları Nisan 2018!

Kira zam oranları Nisan 2018!

Kira zam oranları Nisan 2018 bugün belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu kiracıların merakla beklediği zam oranlarını bugün açıkladı. İşte kira zam oranları Nisan 2018..



Konut ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde mal sahipleri kiracılarıne yıllık zam yapıyor. Buna göre geçtiğimiz sene ve daha önceki senelerin Nisan ayında yapılan sözleşmelerin bu sene de yenilenmesi halinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranlar kullanılarak zam yapılacak. Söz konusu kira zam oranları TÜİK tarafından bugün açıklandı. 

Peki, kira zam oranları Nisan 2018 ne kadar oldu? Evdeki kiracıya Nisan ayında ne kadar zam yapılacak? İşyerindeki kiracıya Nisan ayında ne kadar zam yapılacak?

TÜİK ÜFE oranları Nisan 2018

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,35 artış gösterdi.

Evdeki kiracıya Nisan 2018'de ne kadar zam yapılacak?

Kanunen Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyur. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. 

Kanunda yer almamasına karşın Yargıtay kararı gereğince, kira artış hesaplamalarında üretici fiyat endeksi oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. Ev sahipleri bu orandan yüksek bir oranda kiracısına zam yapamıyor.

Buna göre evdeki kiracıya yapılacak zam oranı: yüzde 15,35. 

İşyerindeki kiracıya Nisan 2018'de ne kadar zam yapılacak?

Meskenlerde uygulanan ÜFE zorunluluğu işyerleri için 2020 yılına kadar geçerli olmuyor. İşyeri sahipleri sözleşmelerinde belirtilen oranlara bağlı olarak zam yapıyor. Ancak sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise mal sahibi işyerindeki kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.

Kira zam oranları hesaplama örneği Nisan 2018

Mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni dönemde aylık ve yıllık ne kadar kira ödeyeceğini hesaplayalım:

Mevcut kira: 1000 TL
Zam oranı: yüzde 15,35
Zam bedeli: 153,5 TL
Aylık zamlı kira bedeli: 1153,5 TL
Toplam yılda ödenecek kira bedeli: 13 bin 812 TL

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön