Emlak Terimleri

Kiracı artış oranı nasıl hesaplanmalı?

Gayrimenkul kiralamalarında genellikle 1 yıllık süre için kiracı ile mal sahibi arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya artış yapılıyor. Peki, yasalara göre kiracı artış oranı nasıl hesaplanmalı?

Kiracı artış oranı nasıl hesaplanmalı?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında yapılan sözleşme genellikle 1 yıllık süre için imzalanıyor. Sözleşme süresinin bitmesi, kiracının tahliye edilmesi gerektiği anlamına gelmiyor.


Ancak, mal sahibinin haklı gerekçeleri varsa ve tahliye bildirimini usulüne uygun yapmış ise kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor. 


Buna karşın böyle bir tahliye ihtarı söz konusu değil ise, kira sözleşmesi aynı şartlarda 1 yıllığına daha yenilenmiş oluyor. Kirada kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Yenilenen kira sözleşmelerinin kira bedeli belli oranlarda arttırılıyor. Bu hesaplamanın yasalara uygun olması gerekiyor. Peki, kiracı artış oranı nasıl hesaplanmalı?


Kira artış oran hesaplamaları mesken ve işyerlerinde farklı oranlarda yapılıyor. Kira artış hesaplama kuralları şu şekilde:


Mesken kiracı artış oranı nasıl hesaplanmalı?

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Evdeki kiracıya Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında zam yapılıyor.


İşyeri kiracı artış oranı nasıl hesaplanmalı?

Borçlar Kanununda yapılan düzenlemeye göre meskenlerde uygulanan ÜFE zorunluluğu 2020 yılına kadar işyerleri için uygulanmıyor.


Bu tarihe kadar işyerindeki kiracıya sözleşmede belirtilen oranlarda zam yapılıyor. Eğer sözleşmede oran belirtilmemiş ise yapılacak zam mal sahibinin insiyatifine kalıyor.



Enflasyon oranları Haziran 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com