Kiracı depozito iadesi nasıl olur?
Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında, kiracıdan istenen masraflar arasında depozito bedeli de isteniyor. Peki, kiralama süresinde herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda kiracı depozito iadesi nasıl olur?
Kiracı depozito iadesi nasıl olur?
Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında, kiracıdan istenen masraflar arasında depozito bedeli de isteniyor. Depozito bedeli, mal sahibinin istediği oranlarda değil, kanunda belirtilen sınırlarda oluyor.
Kanunen konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.
Depozito, elden mal sahibine verilemiyor. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor. Depozito eğer kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Peki, kiracı depozito iadesi nasıl olur?
Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.
Mal sahibinin depozito bedelini geri vermemesi durumunda mal sahibine karşı yasal süreç başlatılabiliyor. Bunun için müracaat Sulh Hukuk Mahkemelerine yapılıyor.
Depozito kira sözleşmesi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com